První Pirát v Senátu, proslavený odstřelem ministra z ODS. Teď chce Libor Michálek zkusit Hrad

31.07.2022 10:06

Peloton uchazečů o Hrad se rozrostl o dalšího politika, tedy přesněji řečeno, již bývalého politika. O hlasy voličů se hodlá ucházet bývalý senátor Libor Michálek, který před lety přispěl k odchodu bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila za ODS z funkce. „Chci dát šanci lidem, kteří se nebojí, nekradou a mají vizi, jak pomoci lidem v nouzi,“ řekl Michálek ke své prezidentské kandidatuře.

První Pirát v Senátu, proslavený odstřelem ministra z ODS. Teď chce Libor Michálek zkusit Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek

Libor Michálek má za sebou bohatou kariéru. Narodil se v roce 1968 a po roce 1989 začal pracovat pro stát.

V roce 1996 pracoval ve Fondu národního majetku a v této pozici kritizoval jak příliš pomalou privatizaci bank, tak možné tunelování podniků. V srpnu 2010 se Libor Michálek stal ředitelem Státního fondu životního prostředí. Ředitelem byl pouze od srpna do prosince onoho roku. V prosinci 2010 podal trestní oznámení pro podezření z předražení zakázky na čističku odpadních vod. V důsledku této kauzy poté Drobil na ministerský post sám rezignoval.

Mezi lety 2012 až 2018 byl senátorem na Praze 2 jako nestraník za Piráty. V roce 2018 ho v Senátu nahradil tehdy neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer, který se v roce 2023 hodlá znovu ucházet Hrad.

A Michálek to chce zkusit také.

„Dvacet osm let sloužím naší zemi, Vám občanům. Lidem okradeným ve fondech jsem pomohl navrátit dvě miliardy korun, opakovaně jsem veřejně upozornil na korupci a krádeže. Měl jsem možnost přijmout úplatek 160 milionů korun. Odmítl jsem a z funkce jsem byl odvolán. Šest let jsem pracoval v Senátu a politika mě neušpinila. Naopak. Pomohl jsem k prosazení několika protikorupčních zákonů. Pomáhal jsem lidem, kteří byli šikanováni za to, že chránili majetek nás daňových poplatníků,“ napsal ke své kandidatuře Michálek, který nepochybuje, že získá od některých svých spoluobčanů nejen podpisy pro svou kandidaturu, ale také finanční prostředky na vedení kampaně.

„Chci dát šanci lidem, kteří se nebojí, nekradou a mají vizi, jak pomoci lidem v nouzi. Vím, jak omezit odliv desítek miliard korun do zahraničí a využít je k podpoře výstavby bytů a dalších potřebných projektů. Jestliže mi dáte svou důvěru, budu jmenovat: poctivé správce do Bankovní rady České národní banky, spravedlivé soudce do Ústavního soudu i na další pozice v justici, diplomaty, kteří budou mít na prvním místě zájem České republiky,“ dodal Libor Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …