První oběť médií. Když to ČT přepálí... Zbožštění Palacha. Halík skončí v pekle. Reakce politiků i lidu na dnešní tragédii. Jen pro silné žaludky

18.01.2019 18:38

Na Václavském náměstí v Praze se dnes pokusil upálit muž. Možná se rozhodl následovat příkladu Jana Palacha, který tímto svým krokem chtěl probudit českou společnost z letargie a přimět ji, aby se před 50 lety vzepřela sovětské okupaci. Mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová však tvrdí, že podle prvních informací dnešní čin nemá společenský podtext. Mužův čin přesto vyvolal celou řadu reakcí.

První oběť médií. Když to ČT přepálí... Zbožštění Palacha. Halík skončí v pekle. Reakce politiků i lidu na dnešní tragédii. Jen pro silné žaludky
Foto: David Hora
Popisek: Vzpomínka na Jana Palacha v Českých Budějovicích

Dnes po 15. hodině odpoledne se na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil čtyřiapadesátiletý muž. Kolemjdoucí však muže rychle uhasili. Mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová však tvrdí, že podle prvních informací dnešní čin nemá společenský nebo politický podtext. Informuje o tom ČTK.

Anketa

Zvažujete, že budete volit Jaromíra Soukupa?

65%
hlasovalo: 24812 lidí

Muž je popálen přibližně na 30 procentech těla. Záchranáři uvedli muže do umělého spánku a odvezli ho do nemocnice.

Čin už vyvolal nejednu reakci. Šéfredaktor serveru Britské listy tvrdí, že popálený muž je obětí českých novinářů, přesněji řečeno posedlosti médií, která věnovala tolik prostoru upálení Jana Palacha.

„Už dlouhodobě mě fascinuje prajednoduchý narativ, k němuž se zcela pravidelně uchylují česká média. Buď nějakou skutečnost zredukují na nepravdivou, černobílou, stereotypní banalitu, anebo prostě šíří představy a zájmy jednoho z kmenů v české, tvrdě rozdělené, kmenové společnosti. Padesáté výročí sebevraždy Jana Palacha vyvolalo saturační úroveň mediálního zájmu. Zjevná byla snaha médií i určité části veřejnosti Palacha zbožštit, případně z něho udělat nadlidského velikána bojujícího ‚proti komunismu‘. Konstrukce idolů je vždycky nebezpečná a problematická věc,“ varoval Čulík.

Na česká média se Čulík zlobí i proto, že předkládají lidem nepravdivý obraz toho, jak vypadala společnost v roce 1969, jaká tu byla atmosféra. Tehdy byl prý národ ještě jednotný a tlak totalitní moci neexistoval. Podle Čulíka neexistoval.

„Fascinuje mě, jak obrovskou měrou jsou susceptibilní čeští občané nesmyslům, které jim vnucují české sdělovací prostředky, ochotni věřit. Tak nyní máme už jejich první oběť,“ zlobil se Čulík.

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl k tomu doplnil, že bude záležet na tom, jak čin vysvětlí sám popálený muž, nebo možná jak bude podán médii. „Kdyby se zapálil kvůli Zemanovi, bude za hrdinu. Jestli to bylo kvůli migraci, bude označen za šílence,“ konstatoval Plesl na sociální síti Facebook.

V diskusích na sociálních sítích zaznívají názory, že každý, kdo se zapaluje, je šílenec. V diskusi pod vyjádřením Jaroslav Plesla podlo i jméno předsedy poslaneckého kulubu TOP 09 Miroslava Kalouska.

Komunista Jan Klán poznamenal, že česká média si všímají obětí systému, který zde panoval před rokem 1989, ale oběti současného systému často nepřipomínají. Pán, který se dnes zapálil na Václavském náměstí, může být podle komunisty jednou z obětí dnešních poměrů. „Pokud použiji jeden příměr, tak místo diktatury proletariátu jsme se ocitli v diktatuře kapitálu,“ prohlásil Klán.

Pod Klánovým příspěvkem zazněl také názor, že takhle nějak to může dopadnout, když to Česká televize přežene.

Neúspěšná uchazečka o křeslo senátorky na Rokycansku Lucie Groene, ukázala prstem na údajného viníka tohoto činu. V diskusi pod jejím příspěvkem pak padlo jméno katolického kněze, profesora Tomáše Halíka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…