První velké německé město zavádí úsporný režim. „Jde o každou kilowatthodinu“ burcuje zelený starosta

28.07.2022 21:40

Německo kvůli hrozícímu nedostatku energií začíná výrazně řešit úspory elektřiny. Jako první velké město jde příkladem Hannover, ve sportovních halách, tělocvičnách či městském bazénu zde neteče teplá voda. V hlavním a největším městě německé spolkové země Dolní Sasko nebudou vytápěné plynem také městské lázně, přestanou tryskat fontány. Veřejné budovy jako radnice, muzea či další památky už nebudou v noci osvětleny, informují Novinky.

První velké německé město zavádí úsporný režim. „Jde o každou kilowatthodinu“ burcuje zelený starosta
Foto: Depositphotos.com
Popisek: Elektrický prodlužovací kabel - ilustrační foto

Vedení města si od tohoto úsporného režimu slibuje, že ušetří minimálně patnáct procent na spotřebě energie. „Situace je nepředvídatelná,“ naznačuje starosta Belit Onay (Zelení), že příprava na nedostatek plynu je namístě.

Původní zdroj ZDE.

„Jde o každou kilowatthodinu a o to, abychom před omezeními ochránili kritickou infrastrukturu, jako jsou školky, školy, domovy důchodců či kliniky,“ dodal.

Nejde však o jediná omezení. Městské budovy v Hannoveru prý budou od 1. října do 31. března vytápěny maximálně na dvacet stupňů. V prostorách, jako jsou například chodby, technické místnosti či sklady, bude teplota dokonce jen mezi deseti a patnácti stupni. Všude přestane téct teplá vody a k mytí rukou bude muset stačit studená.

„Neděláme si legraci. Je to vážné a doufáme, že další společnosti budou následovat náš příklad,“ uvedl Onay. Zakázáno bude také používání mobilních klimatizací a topných těles. Zredukuje se počet tiskáren, ledniček či jiných elektronických přístrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…