Prý jednání odborníků. Dělají si srandu?! Pětikoalice žádné odborníky nemá. Pikora si ťuká na čelo

23.03.2023 19:39 | Ze sítí

Rozpočtová politika vlády premiéra Petra Fialy (ODS) dělá starost lidem z odborné společnosti. Úsporný balíček, jehož body ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) představil, nazývá ekonom Vladimír Pikora „katastrofou“. „S rozpočty jsme na řecké cestě, vláda potřebuje ekonomy,“ píše ve své facebookové reakci.

Prý jednání odborníků. Dělají si srandu?! Pětikoalice žádné odborníky nemá. Pikora si ťuká na čelo
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Vláda se snaží docílit svého plánu seškrtat státní výdaje o sedmdesát miliard. Nyní dolaďuje úsporný balíček, který, jak se ukazuje, zřejmě vynese méně. Ministr financí Zbyněk Stanjura jej chce představit koncem dubna.

Úspora se má dotknout dvou třetin výdajů, zbytek by se měl týkat příjmů. Už nyní je jasné, že státní úspory pocítí drtivá většina občanů. Ve hře je sjednocení snížených sazeb DPH, zrušení daňových výjimek, zrušení daňové slevy na manžele, ukončení podpory stavebního spoření a mnoho dalších.

Návrhy čítají celkem přes šedesát opatření včetně loňských doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). „Z dosavadních jednání odborníků pěti koaličních stran plyne, že škrty a také dodatečné příjmy by mohly celkově vynést 40 až 50 miliard korun,“ uvádí deník E15.

Tato informace vyvedla z míry zkušeného ekonoma Vladimíra Pikoru, který upozorňuje, že ve vládě je absence odborných názorů. „To je, jako když si ze mě dělají srandu. V článku se píše: ‚Z dosavadních jednání odborníků pěti koaličních stran plyne.‘ Vždyť ale všichni vědí, že vládní koalice žádné odborníky nemá, proto si najala široký NERV,“ uvádí Pikora.

Dále se pozastavuje nad sdělením, že „škrty a také dodatečné příjmy by mohly celkově vynést 40 až 50 miliard korun“. „Ale vždyť tvrdí, že potřebují 70 mld. Kč,“ nechápe ekonom.

Závěrem varuje, do jakých problémů se Česká republika řítí, a vyzývá, aby do veřejných financí směli promlouvat ekonomové: „To je katastrofa. Tahle vláda potřebuje ekonomy, kteří osekají výdaje, protože s rozpočty jsme na řecké cestě a nemá smysl si lhát, že to tak není,“ dodává Vladimír Pikora.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …