Prymula ke covid-době: Lidé si stříkají do nosu i dezinfekční sprej, aby něco nechytli

04.01.2022 22:58

Testování je jedním z nástrojů v boji proti koronavirové epidemii, má však své limity, upozorňuje v rozhovoru pro Lidovky.cz epidemiolog Roman Prymula. Podle něj je testovací strategie ve firmách sice účinná, ale také může znamenat komplikace. Pokud přijde očekávaná prudká vlna omikronu, může nám kvůli testování hrozit paralyzování společnosti.

Prymula ke covid-době: Lidé si stříkají do nosu i dezinfekční sprej, aby něco nechytli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

V testování ve firmách, které má s frekvencí dvakrát týdně začít od 17. ledna, však Prymula spatřuje komplikace. „Jednak naprostou většinu případů způsobí varianta omikron a také bude poměrně hodně lidí v izolaci a jejich kontakty v karanténách,“ řekl s tím, že je nutné adekvátně upravit délku izolace i karantény, jinak se společnost v podstatě zablokuje a hrozí mimo jiné výpadek zdravotnictví nebo sociálních služeb.

Původní zdroj ZDE.

Druhým omezením, které může ovlivnit úspěšnost této strategie, je kvalita používaných antigenních testů a také motivace lidí při samotestování pozitivitu antigenní na covid skutečně odhalit. „Pokud lidé budou vnitřně motivovaní, aby tam nebyl záchyt, sebelepší test selže. Už jsme i viděli, že si lidé stříkali do nosu dezinfekční sprej, aby tam náhodou něco nezachytili,“ podotkl Prymula, že použití kvalitního antigenního testu totiž ještě samo o sobě úspěch nezaručí. 

Samotná frekvence testování dvakrát týdně by podle epidemiologa byla dostatečná, pokud by šlo o PCR testy, u antigenních už je to horší, ale jinou strategii zvolit nelze, protože testů není stále dostatek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…