Ptali se politiků, novinářů, podnikatelů a neziskovkářů na EU. A pak se zeptali obyčejných lidí... A vypadalo to hodně jinak

21.06.2017 8:31

Evropská unie si stále trvá na uprchlických kvótách a své liberální přistěhovalecké politice. Ovšem aktuální celoevropský průzkum ukazuje, že Juncker, Tusk, Merkelová a spol. příliš velkou podporu mezi obyvateli starého kontinentu nemají.

Ptali se politiků, novinářů, podnikatelů a neziskovkářů na EU. A pak se zeptali obyčejných lidí... A vypadalo to hodně jinak
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Společně s masivní migrací z muslimských zemí se Evropa potýká také se zvýšeným množstvím teroristických útoků, znásilnění a dalších trestných činů. V samotném Německu se loni v porovnání s rokem 2015 zvýšil počet sexuálně motivovaných trestných činů o 12,5 %. Ve Vídni loni došlo k nárůstu počtu znásilnění či sexuálního obtěžování o propastných 55,5 %. V neposlední řadě ale evropskou veřejnost znepokojují teroristické útoky.

Jenom za posledních několik dní zasáhly teroristické útoky Londýn, Manchester, Paříž a včera také Brusel. Není se proto moc co divit, že se Evropané k dalšímu přijímání zejména muslimských migrantů a uprchlíků nestaví příliš pozitivně. Svědčí o tom aspoň výsledky průzkumu londýnského think-tanku Chatham House, který se v období mezi prosincem 2016 a únorem 2017 dotazoval 10 000 respondentů z 10 členských států EU na otázky spojené s Evropskou unií.

Anketa

Je Babišův projekt Elektronické evidence tržeb (EET) úspěšný?

79%
21%
hlasovalo: 7568 lidí

Vedle toho odpovídalo na dotazy také 1800 příslušníků tzv. „elit“, tedy lidí, kteří mají vliv na veřejné dění z pozice politiků, novinářů, podnikatelů, neziskového sektoru atd. „Postoje a názory mezi ‚elitami‘ a občany členských států jsou značně odlišné,“ píše londýnský think tank a uvádí několik (z pohledu Bruselu) neradostných zjištění. Například jen 34 % lidí si myslí, že nějakým způsobem profituje ze členství v EU.

Zatímco mezi příslušníky elit tento názor zastává hned 71 % z nich. Nepříliš lichotivě pro EU vyznívá také přesvědčení 54 % respondentů, že se jim v jejich zemi žilo před 20 lety lépe než nyní. Překvapivě se také ukázalo, že ani příslušníci elit nijak zvlášť nepodporují ještě užší integraci. 28 % z nich je spokojeno se stávajícím stavem, 37 % by chtělo na Brusel delegovat další pravomoci a 31 % by naproti tomu více pravomocí vrátilo národním státům.

Rozdíly mezi postoji elit a „obyčejných“ lidí jsou patrné prakticky ve všech tématech. A potvrzují se i v otázkách, které se týkají solidarity. 77 % politiků, novinářů či „neziskovkářů“ se domnívá, že by bohatší státy měly finančně podporovat chudší státy. Ovšem mezi lidmi tento názor sdílí jen polovina. To samé platí o pohledu na vůdcovskou roli Německa v EU. Pozitivně ji hodnotí 62 % příslušníků „elit“, ale mezi lidmi tento názor sdílí jen 48 %.

Jasně patrná je názorová propast mezi „elitami“ a obyvateli Evropy v otázce migrace. Uprchlické kvóty podporuje jen 49 % lidí, o celých 14 % méně než mezi elitami. Největší podporu mají kvóty logicky v Řecku a Itálii, kam přijíždí většina migrantů. Nejméně potom v Maďarsku (19 %). Dále 56 % respondentů z řad „obyčejných lidí“ si přeje zcela zastavit migraci z muslimských zemí. Průzkum příliš nepotěší ani Angelu Merkelovou. Její migrační politiku „otevřených dveří“ podporuje sice 59 % příslušníků elit, ale jen 30 % lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…