Publicista: Amerika je zranitelnější než před 11. zářím. Měla by se ale obávat spíše sama sebe

11.09.2021 11:26

V letošním roce si Spojené státy připomínají dvě historická data, která otřásla Amerikou. Osmdesát let od útoku na Pearl Harbor a právě dnes uplynuvších dvacet let od teroristických útoků na New York a Washington. „Amerika je dnes mnohem zranitelnější, než byla před 11. zářím 2001. Ještě více než okolního světa se však musí obávat sama sebe,“ píše pro Mladou frontu DNES publicista Tomáš Procházka. Američanům podle něho klesá také hrdost a sebedůvěra kvůli situaci v Afghánistánu.

Publicista: Amerika je zranitelnější než před 11. zářím. Měla by se ale obávat spíše sama sebe
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Vyhlášení války islámskému terorismu, jež následovalo už necelý měsíc po 11. září 2001 invazí do Afghánistánu a později do Iráku, je podle Procházky v celkovém součtu spíše v kolonce vojenského, geopolitického i morálního salda. „Přineslo s sebou především fatální okleštění občanských práv a svobod a ztrátu soukromí ve prospěch všudypřítomného zaklínadla bezpečnosti,“ píše.

Dnes podle něho nastupuje forma terorismu, proti němuž otestované konvenční postupy nefungují: „Tedy terorismus kulturní, spočívající ve zpochybňování západních kulturních hodnot a ideálů, mezinárodní orientace jednotlivých států a podobně,“ pokračuje publicista.

„V americké společnosti nepřesvědčivé výsledky vojenských misí a intervencí probudily v samotných Američanech pochybnosti a postupně aktivizovaly intenzivní a dříve nemyslitelný pocit ztráty hrdosti na svou zemi.

Úpadek zaznamenaly všechny průzkumy na toto téma, realizované v posledních zhruba čtyřech letech. Trend je přitom identicky sestupný u všech věkových skupin, ras, etnik a pohlaví. Nejvyšší propad byl zjištěn v kategorii mladých lidí, tedy těch, kteří 11. září 2001 zažili jenom jako malé děti,“ dodává Procházka.

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
„Pověstná sebedůvěra Američanů, kterou přinesl úspěch ve druhé světové válce a pokračující během studené války až do symbolického vítězství v tomto konfliktu v první polovině 90. let, se zřetelně vytrácí. Poslední kapkou pro sebevědomí Američanů bylo nepochybně chaotické představení, které sehrála americká armáda při srpnovém odchodu či spíše úprku z Tálibánem opanovaného Afghánistánu. Svým charakterem dal vzpomenout na útěk z vietnamského Saigonu nebo na legendární americký debakl v kubánské Zátoce sviní – memento zmaru, potupení a neúspěchu s letopočtem symbolicky opět zakončeným číslem jedna, tedy v roce 1961,“ připomíná.

Podle Procházky čeká Amerika dnes hlavně na silného vůdce. „Současná Amerika je oslabená a vnitřně rozdělená, převládá jakási celospolečenská deprese a eskalující napětí. Při pohledu zpět je také nutno konstatovat, že za posledních dvacet let neměli Američané štěstí na výrazné (co do pozitivních činů, nikoliv jen slov a gest) a silné politické vůdce a osobnosti. Všichni pouze ilustrovali fakt, že politika je akrobacie, při níž udržujete rovnováhu tím, že děláte pravý opak toho, co říkáte.“

Ukazuje se prý také to, že ani americký prezident není víc než pouhým produktem dvou hlavních, dnes značně znesvářených a radikalizovaných politických táborů. Legendární americká demokracie sklízí tvrdé direkty, které si často uštědřuje sama, když uměle vytváří až bizarní témata a sporné otázky, aby se následně měla na čem neshodnout.

„Politické, občanské, ale i obyčejné lidské slušnosti povážlivě ubývá. Amerika je tak dnes mnohem zranitelnější, než byla před 11. zářím 2001. Ještě více než okolního světa se však musí obávat sama sebe,“ uzavírá Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …