Publicista hledá příčiny islámského radikalismu: Co třeba americké drony zabíjející těhotné ženy i děti?

10.01.2015 15:10

Publicista Daniel Veselý se na Britských listech zamýšlí nad příčinami islámského radikalismu. Nachází je například v politice USA v arabských zemích, ale i v celkové „hlouposti a ignoranci“ západního světa.

Publicista hledá příčiny islámského radikalismu: Co třeba americké drony zabíjející těhotné ženy i děti?
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Poukazuje například na to, že jeden z pachatelů masakru v redakci Charlie Hebdo – bratří Kouachiových – Saïd podle zjištění deníku New York Times v roce 2011 odcestoval do Jemenu a podrobil se zde teroristickému výcviku tamní odnože Al-Káidy, aby se posléze vrátil zpět do Francie.

Americká raketa v Jemenu pozabíjela i děti a těhotné ženy

Upozorňuje, že Obamova administrativa v Jemenu vede bezpilotní válku, která v původně neutrálních Jemencích vyvolává silnou nenávist vůči USA, protože při těchto útocích umírají i nevinní lidé včetně dětí. Například v prosinci 2009 bylo v jemenské vesnici Abyan raketou s plochou dráhou letu odpálenou z amerického dronu usmrceno více než 40 lidí. Mezi nimi byly děti a čtyři těhotné ženy.

Jemenský novinář a aktivista Farea al Muslimi při slyšení v americkém Kongresu svědčil o tom, že válka dronů v jeho zemi radikalizuje obyčejné Jemence, a vyzval americkou vládu, aby bezpilotní kampaň proti jeho zemi ukončila: „Ve vesnici ani v okolí se žádní ozbrojenci nevyskytovali. Některé z obětí byly pohřbeny do společného hrobu, protože nebylo možné jejich těla od sebe oddělit,“ uvedl jemenský aktivista.

Bezpilotní letouny zabily jen v loňském roce 118 Jemenců

Není proto divu, že lidé v Jemenu se pak snadno dostanou do rukou tamní odnože Al-Káidy, aby se v intencích zvrhle aplikovaného náboženství pomstili Západu. Z dat investigativního webu The Bureau of Investigative Journalism detailně mapujícího válku dronů Obamovy administrativy vyplývá, že bezpilotní letouny v minulém roce připravily o život až 118 Jemenců.

Specialista na Střední východ Juan Cole píše, že pachatele pařížského atentátu Chérifa a Saïda Kouachiovy, kteří byli usmrceni francouzskou policií, zradikalizovala zvěrstva americké invaze do Iráku v roce 2003, potažmo záběry z mučírny Abú Ghrajb.

Nebýt invaze USA do Iráku, nedošlo by k masakru v redakci Charlie Hebdo

Někdy v roce 2011 oba bratři odcestovali do Sýrie, aby zde po boku syrských „rebelů“ bojovali s režimem prezidenta Asada, který jen tak mimochodem chtěla francouzská vláda také svrhnout. Bratři Kouachiovi se poté, co pravděpodobně bojovali na straně džihádistů z Islámského státu a podle Colea válčili i v řadách Fronty an-Nusrá, měli ze Sýrie vrátit loni v létě. Cole text uzavírá tvrzením, že nebýt invaze administrativy Bushe jr. do Iráku, Chérif Kouachi by se jen stěží zapojil do fundamentalistických aktivit, a tudíž by nemohlo dojít ani k masakru v redakci Charlie Hebdo.

Další odborník na Střední východ, novinář Patrick Cockburn, uvádí, že bylo jen otázkou času, než výbojné jiskry válečného konfliktu v Iráku a Sýrii zasáhnou západní Evropu. Cockburn mimo jiné tvrdí, že mladým islamistům šli na ruku George W. Bush a Tony Blair, kteří poslali svá vojska do Iráku, dále pak mučení v režii CIA zejména v Abú Ghrajb, ale i jinde. To vše prý hrálo do karet rekrutům do „svaté války“ proti „dekadentnímu Západu“.

Džihádistické násilí by prý zmírnilo uzavření míru mezi Asadovou vládou a nedžihádistickými elementy v Sýrii

Cockburn konstatuje, že jediným řešením, jak míru džihádistického násilí zmírnit, je uzavření míru mezi Asadovou vládou v Damašku a nedžihádistickými elementy v Sýrii s tím, že by se Damašek, Bagdád a Paříž měly sjednotit v boji proti násilnému sunnitskému džihádismu.

Libanonsko-francouzský orientalista a afrikanista Gilbert Achcar poukazuje na skutečnost, že Spojené státy ve spolupráci se svým nejbližším islámským spojencem na Středním východě Saúdskou Arábií po dlouhé dekády šířily v regionu nenávistnou doktrínu Rijádu, učení takzvaného wahhábismu, který Achcarovými slovy představuje nejfanatičtější interpretaci islámu.

Proč to Američané dělali? Hlavním cílem Washingtonu prý bylo potlačit progresivní levicový aktivismus, který se během 50., 60. a 70. let rozšiřoval po celém Středním východě a nakonec sublimoval do války v Afghánistánu, kde Spojené státy prostřednictvím islamistů bojovaly proti Sovětskému svazu a jeho sekulárnímu spojenci v Kábulu. Rozmach islámského fundamentalismu nakonec vedl k útokům z 11. září 2001, jak míní Achcar.

„Nakonec jsou to hloupost, ignorance a nafrněné zahledění do sebe sama, jež destruují západní civilizaci, nikoliv údajně invazní islám,“ podotýká Veselý.

  • Celý text najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…