Půjde Babiš do vazby? Zde je odhad

10.10.2017 7:32

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš a jeho místopředseda Jaroslav Faltýnek převzali včera obvinění v kauze Čapí hnízdo. Lidové noviny nyní sumarizují, co bude následovat.

Půjde Babiš do vazby? Zde je odhad
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Čapí hnízdo

Babiš i Faltýnek se zahájením trestního stíhání avizovali, že proti obvinění podají stížnost. „Až tak učiní, jejich požadavek přezkoumá dozorující státní zástupce. Stížnost může zamítnout, ale také jí vyhovět. Kdyby dal obviněným za pravdu, trestní stíhání by bylo přerušeno a policii by se případ vrátil do fáze prověřování nebo by mohl být odložen. Takový scénář se však příliš nepředpokládá, neboť žalobce Jaroslav Šaroch dosud za prací policejního týmu komisaře Pavla Nevtípila stál,“ zmiňují Lidové noviny.

Anketa

Jak ovlivní případ lithium sněmovní volby?

hlasovalo: 4254 lidí

Od této chvíle vše, co obvinění na výsleších říkají, může být u soudu použito proti nim. To potvrdil i mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný. „Jakmile je člověk obviněn, má právo na obhájce, který může být u výslechů a klást otázky, případně podávat námitky. Tedy obviněná osoba má silnější zastání,“ podotkl také Šťastný. 

Lidové noviny také spekulují, zda oba politici půjdou do vazby. Tuto možnost však nepovažují za příliš pravděpodobnou, neboť útěk ani jednoho z mužů se nepředpokládá. „Pokud jde o ovlivňování svědků, policie na případu pracuje od konce roku 2015. Za tu dobu už by tedy Babiš či Faltýnek měli případně dostatek času na případné svědky ‚zapůsobit‘,“ konstatují Lidové noviny. 

Délku trvání kauzy lze pak těžko odhadnout, předpoklad však je, že její vyšetřování potrvá několik let. Podle Šťastného je to velmi nevyzpytatelné. 

„Kauza má silné politické důsledky. Hnutí ANO je sice favoritem voleb, většina politických stran však už před volbami tvrdí, že s Babišem, který se chce i nadále stát premiérem, do koalice nepůjde. Lídrovi ANO zbyl jediný spojenec – prezident Miloš Zeman, pro něhož není překážkou bývalého ministra financí pověřit sestavením vlády,“ zakončuje tisk. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…