Půlka Ukrajinců propadne. Německo a „integrační kurzy“

22.12.2023 9:21

Německý Spolkový kontrolní úřad zjistil, že integračních kurzů v Německu se účastní příliš málo ukrajinských uprchlíků. Navíc více než polovina těch, kteří se účastní, kurz nedokončí. Výdaje Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky od ledna do září 2023 činily více než 19 miliard korun. V příštím roce je plánovaná částka na integrační kurzy okolo 24 miliard korun.

Půlka Ukrajinců propadne. Německo a „integrační kurzy“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přílet vládního speciálu s krajany z Ukrajiny

Německý deník Bild informoval o zprávě Spolkového kontrolního úřadu, jež se zabývá účastí na integračních kurzech pro uprchlíky, které pořádá Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky a ministerstvo vnitra. Zpráva se zaměřuje předně na výsledky podpory ukrajinských válečných uprchlíků.

Od začátku války bylo povoleno se účastnit integračních kurzů přibližně 450 000 ukrajinským uprchlíkům před válkou. Do poloviny roku 2023 však bylo k účasti připuštěno pouze 194 000 a povinně se jich zúčastnilo. Spousta míst tak zůstává v kurzech neobsazena.

Více než polovina Ukrajinců není schopna integrační kurzy dokončit. „Skutečnost, že méně než polovina ukrajinských válečných uprchlíků byla schopna úspěšně dokončit integrační kurzy, je důvodem ke znepokojení,“ cituje Bild auditovou zprávu. Autoři zprávy po ministerstvu vnitra v čele s ministryní Nancy Faeserovou z SPD požadují přezkoumání toho, jak by se mohl zvýšit podíl úspěšných účastníků integračních kurzů.

Prodloužila se nicméně i čekací doba, a to téměř na svůj dvojnásobek. Podle zprávy od německých auditorů byly v polovině roku 2023 přístupové doby dvakrát delší než v roce 2022. Nyní se čeká až okolo osmi týdnů.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky na integrační kurzy do září 2023 vložil 776 milionů eur, což je více než 19 miliard korun českých. Na rok 2024 Spolkový úřad plánuje do integračních kurzů vložit více než 1 miliardu eur (24,5 miliard korun).

Náklady na integrační kurzy se během posledních 10 let v Německu zvýšily o 273 %. Průměrný počet účastníků se oproti tomu zvýšil pouze o 79 %.

Německý politik koalice CDU/CSU Christian Haase upozorňuje na význam integračních kurzů a důležitost toho, aby je úspěšně absolvovalo více ukrajinských uprchlíků, a to „zejména pokud mají být ukrajinští váleční uprchlíci rychle integrováni a schopni rychle si najít práci“.

„Pokud chcete žít v Německu, měli byste se naučit německy. Je to důležité, pokud hledáte práci, potřebujete vyplnit žádosti, podporovat své děti ve škole nebo se chcete seznámit s novými lidmi. Měli byste také vědět několik věcí o Německu, například o jeho historii, kultuře a právním systému,“ motivuje ukrajinské uprchlíky k účasti na kurzech Spolkové ministerstvo migrace a uprchlíků.

Integrační kurz se skládá ze dvou částí. Z jazykového kurzu a orientačního kurzu. Obecný integrační kurz pak trvá 700 vyučujících hodin, a jedna vyučující hodina je 45 minut.

Jazykový kurz, který trvá 600 vyučujících hodin, pokrývá důležitá témata z každodenního života, jako je práce a kariéra, péče o děti a vzdělávání, nakupování, volnočasové aktivity, zdraví a hygiena, média nebo bydlení. K tomu se také účastníci naučí psát dopisy a e-maily, vyplňovat formuláře, telefonovat nebo žádat o zaměstnání. Jazykový kurz je následně zakončen zkouškou Deutsch-Test für Zuwanderer (testem z němčiny pro přistěhovalce).

Zbývajících 100 vyučujících hodin pak trvá orientační kurz. V tomto kurzu se hovoří například o německém právním systému, historii a kultuře, formách soužití ve společnosti a hodnotách, které jsou v Německu důležité, jako je například náboženská svoboda, tolerance a rovná práva žen a mužů. Tento kurz je zakončen závěrečným testem Leben in Deutschland (život v Německu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Minule, když Němci dělali, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 22.12.2023 12:40:49
integraci přímo na Ukrajině, tak byla rozhodně úspěšnější. Řada Ukrajinců na tu integraci vzpomíná dodnes.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…