Půlka produkce v háji. V Libyi se rvou o moc. A ceny ropy? Hádejte

30.06.2022 13:47 | Analýza

Světový trh s ropou postihuje další rána. Po konfliktu vyvolaným Ruskem na Ukrajině se do již tak vysokých cen ropy začíná propisovat nestabilní situace v Libyi, jejíž ropná zařízení ochromily protesty proti Západem uznávané vládě v Tripolisu. Země, potýkající se od letošního března s dvojicí vlád, kvůli nestabilitě v oblasti zálivu Velká Syrta zastavila vývoz až poloviny své ropy. Situace se tak brzy může propsat do dalšího zvedání cenovek na benzínových stanicích.

Půlka produkce v háji. V Libyi se rvou o moc. A ceny ropy? Hádejte
Foto: ČTK/AP AP
Popisek: Libyjský povstalec po dobytí sídla Muammara Kaddáfího v centru Tripolisu

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11247 lidí
Libyjská státní ropná společnost National Oil Corporation (NOC) v úterý začala některé obchodní a přepravní firmy informovat o omezeních v největším vývozním terminálu As Sidr a třetím největším vývozním terminálu Rás Lanúf.
 
Krok následoval podle agentury Bloomberg poté, co již NOC uvedla, že možná bude muset zastavit vývoz ze zálivu Velká Syrta, kde se nacházejí oba přístavy společně s terminály v Brize a Az-Zuwaytinahu. Společnost Waha Oil Co, která využívá As Sidr, předtím zcela zastavila těžbu, protože místní protesty zabránily tankerům v nakládce ropy.
 
Záliv Velká Syrta přitom denně odbavuje až 630 tisíc barelů denně – nejvíce z tohoto objemu As Sidr s 250 000 barely denně a Rás Lanúf s 200 000 barely denně. V Breze a v Az-Zuwaytinahu se odbavuje denně shodně 90 tisíc barelů.
 
Informační server S&P Global upozorňuje, že tím došlo k odstavení až poloviny libyjské produkce ropy, protože v posledních týdnech se vystupňovalo napětí mezi dvěma soupeřícími vládami v zemi, které se přetahují o moc a příjmy z ropy a těžba na ropném poli Sarir s kapacitou dvou set tisíců barelů za den byla v důsledku série blokád vážně narušena již v minulých týdnech. 
 
Bloomberg předpokládá, že pokles dodávek z Libye povede k ještě většímu růstu cen na již tak dost napnutém trhu s ropou. Podle odhadů agentury se produkce ropy v Libyi od poloviny dubna snížila na polovinu, zhruba na 600 000 barelů denně.
 
Podle programu, který Bloomberg získal, byla nakládka z Rás Lanúf tento měsíc snížena na 1,8 milionu barelů z předchozího plánu 3 milionů barelů.
 
Současné problémy na trhu s ropou tak kromě agrese Kremlu bude šponovat další konflikt, který trvá od roku 2011, kdy byl v Libyi svrhnut tamní vůdce Muammar Kaddáfí. Země, které vládnou dvě vlády, se nyní potýká s protesty, které si vynutily uzavření mnoha ropných polí a přístavů.
 
Jedna z lybijských vlád, jež se nazývá Vláda národní jednoty a sídlí v Tripolisu, vznikla koncem roku 2015 za pomoci OSN a je uznávána Západem. Druhá pak ovládá zejména Tobrúk a Benghází, kde se nachází nejvíce lybijské ropy a je podporována generálem Chalífou Haftarem a množstvím arabských zemí.
 
Letos v únoru byl Sněmovnou reprezentantů sídlící na východě Libye kandidátem na premiéra vybrán Fathí Bašagha. Premiér Abdal Hamíd Dbaíbá však jmenování svého bývalého ministra vnitra Bašaghy odmítl s tím, že mu předá moc až po celostátních volbách, a to i přesto, že se v březnu Sněmovna reprezentantů vyslovila pro udělení důvěry Bašaghově vládě národní stability a uznal jej také Chalífa Haftar, jehož armáda kontroluje podstatnou část země. 
 
Současné napětí pak vzniká kvůli protestům, jejichž účastníci požadují, aby byla ropná infrastruktura předána vládě nového premiéra Bašaghy. Premiér Abdal Hamíd Dbaíbá je však nadále uznáván OSN jakožto oficiální premiér Libye.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…