Putin: Budeme jednat. Až Ukrajina uzná „novou územní realitu“

30.07.2023 7:45

Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil vojáky u Bachmutu. Ruský prezident Vladimir Putin si postěžoval, že Rusko bylo vždy připraveno k jednáním s Ukrajinou, ale ukrajinští vojáci pořád útočí a útočí. Washingtonský Institut pro studium války v této souvislosti upozornil, že ruští prováleční blogeři změnili způsob, jak se vyjadřují o vpádu na Ukrajinu, pravděpodobně ze strachu z Kremlu. Podle ISW však nic netrvá věčně a postoj blogerů se může zase změnit.

Putin: Budeme jednat. Až Ukrajina uzná „novou územní realitu“
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24677 lidí
Ruský prezident Vladimir Putin svolal tiskovou konferenci pro malou skupinu ruských novinářů a postěžoval si jim, že Rusko vždy bylo otevřeno k jednání s Ukrajinou o příměří, ale Ukrajina místo toho útočí a útočí. Putin oznámil, že ukrajinské síly ztratily od 4. června stovky tanků a více než 1000 obrněných vozidel, většinou západní výroby. Na Putinova slova upozornila CNN, která dodala, že Putinovo tvrzení nemohla nezávisle ověřit.

Po setkání s africkými vůdci v Petrohradu podle BBC Putin řekl, že jako základ pro to může sloužit africká mírová iniciativa stejně jako čínská. Jednání však podle Kremlu mohou začít jen tehdy, pokud Ukrajina uzná „svou novou územní realitu“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po ruském vpádu na Ukrajinu opakovaně uvedl, že s Ruskem nebude jednat o míru, dokud ruští vojáci neopustí ukrajinskou půdu. V sobotu oznámil, že navštívil jednotky u Bachmutu, aby zde hrdinům předal státní vyznamenání. Jinak ale odmítl sdělit jakékoli podrobnosti o tom, co teď mají ukrajinští vojáci u Bachmutu za úkol. Podle CNN, která se odvolala na informace ukrajinské strany, kladou Rusové i u Bachmutu tvrdý odpor.

Mezitím Ukrajinci dál tlačí na Berďansk a na Melitopol na jihu země. Rusové podle CNN provádějí letecké údery, kterými se snaží zastavit ukrajinské akce u Orichivu v Záporožské oblasti. V těchto oblastech, řekl generální štáb, „nepřítel zaměřuje své hlavní úsilí na to, aby zabránil dalšímu postupu našich jednotek“.

Ukrajinci se snaží dál měnit onu „novou územní realitu“, o které hovoří kremelský vládce. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) k tomu poznamenal, že podle ruských proválečných blogerů ukrajinská protiofenziva selhává.

„Stále více nadhodnocují ukrajinské ztráty a píší o ruských ztrátách a problémech méně, než tomu bylo dříve. Prominentní ruští blogeři stále častěji prezentují ukrajinské protiofenzivní operace nepřesně jako sérii neúspěšných ukrajinských útoků podél celé linie kontaktu,“ uvedl institut s tím, že ruská strana na podporu svých tvrzení v poslední době recykluje starší záběry, na kterých ruské jednotky ničí ukrajinské obrněnce. Podle ISW jde např. o záběry z počátku června, kdy ukrajinská protiofenziva začínala.

ISW upozornil, že ruští prováleční blogeři možná zkreslují situaci na frontě pod dojmem toho, co se stalo hlasitému kritikovi Putinova režimu Igoru Girkinovi. Ten byl nedávno zatčen.

„Schopnost Kremlu vytvořit soudržnější narativ o válce v ruském informačním prostoru zůstává nejistá a následné ruské neúspěchy nebo významné ukrajinské úspěchy by mohly narušit pokrok Kremlu v tomto úsilí. Segmenty ruského informačního prostoru si nadále stěžují na systémové problémy v rámci ruského válečného úsilí na Ukrajině a mnoho ruských blogerů by pravděpodobně obrátilo kurz ve svém zobrazování ukrajinské protiofenzivy v případě významných ukrajinských zisků,“ upozornil institut.

I nadále od ruských blogerů zaznívají varování, že nebude tolik záležet na kvalitě a hloubce ruských obranných pozic, pokud Rusko nebude mít dost vojáků, kteří by tyto pozice drželi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta realita tam je od puče "na Majdanu" zorganizovaném především Brity., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 30.07.2023 8:21:15
Ukrajina svou ústavou, zákony vyřadila občany Ukrajiny ruské národnosti ze řad Ukrajiny, poté co vojenskou silou chtěli v ruských oblastech Luhanska Doněcka rusy "Ukrajinizovat" se zcela odkrylo západem dosazené vedení jako nacionalistické fašistické. A tyto oblasti se sami rozhodly kde chtějí patřit, Tedy Ukrajina odloučením Luhanska a Doněcka nic netratí, Ukrajina je sama vymazala . Tedy pokud ty oblasti se připojí k Rusku, bude to jen lof´gické vyústění Ukrajiny vyvolaného problému. Co je týče Krymu je otázka podobná, jen umocněna, že Ukrajina povolila na Krymu stavět vojenské základny USA aby tím bylo Rusko odříznuto od obchodní cesty na jihu / viz fotky z Ukrajinských medii jak odborníci USA vyměřují základny/ Po uzavření severní cesty přes Balt, by bylo Rusko v rukou USA. Takže zabrání Krymu by udělala každá země podobně jako Rusko, / a to nemluvím o tom čí Krym vlastně byl/ Asi ten příspěvek neprojde přes kontrolu, protože vyjadřuje skutečnost a realitu.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…