Putin: Zapomínáte na Mnichov. Co jste tajně dohodli s Hitlerem? Zbabělci, egoisté. Všichni jste zodpovědni

19.06.2020 18:20

„Rozdělení Československa bylo brutální a cynické. Mnichov zničil i formální křehké záruky, které na kontinentu zůstaly. Ukázalo se, že vzájemné dohody jsou bezcenné. Byla to mnichovská zrada, která posloužila jako ‚spouštěč‘ a učinila velkou válku v Evropě nevyhnutelnou,“ píše k 75. výročí konce druhé světové války ruský prezident Vladimir Putin ve svém článku pro ruský deník Rossijskaja Gazeta a americký magazín The National Interest. Kritizuje v něm též Evropskou unii za loňské usnesení, které ukazuje na Sovětský svaz jako na jednoho z viníků konfliktu. A připojil slova i k ničení pomníků.

Putin: Zapomínáte na Mnichov. Co jste tajně dohodli s Hitlerem? Zbabělci, egoisté. Všichni jste zodpovědni
Foto: Reprofoto: 1tv.ru
Popisek: Vladimir Putin.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
Putin ve svém článku zmiňuje, že se druhá světová válka „nestala přes noc“ a německá agrese v Polsku měla být výsledkem „řady tendencí a faktorů tehdejší světové politiky“. „Všechny předválečné události padly na místo a vytvořily jeden fatální řetěz. Hlavními faktory, které předurčily největší tragédii v historii lidstva, však byly bezpochyby egoismus, zbabělost, upokojení agresora, který získával sílu, a neochota politických elit hledat kompromis,“ jmenuje.

Podle Putina je tedy nespravedlivé tvrdit, že „dvoudenní návštěva nacistického ministra zahraničí Ribbentropa v Moskvě byla hlavním důvodem zahájení druhé světové války“.

Z vypuknutí války viní všechny tehdy vedoucí země. „Každá z nich udělala fatální chyby, arogantně věřila, že by mohla oklamat ostatní, zajistit si jednostranné výhody pro sebe nebo držet dál od hrozící světové katastrofy. A tato krátkozrakost, odmítnutí vytvoření kolektivního bezpečnostního systému stály miliony životů a obrovské ztráty,“ odmítá.

Vyčítá, že mnoho partnerů Ruska se jej snaží přimět k tomu, „abychom poskytovali výmluvy a cítili se vinni a přijímali důkladně pokrytecká a politicky motivovaná prohlášení“. A s poukazem na mnichovskou dohodu se pouští i do Evropské unie a jejího loňského usnesení o významu evropské památky pro budoucnost Evropy. „Přímo obvinilo SSSR spolu s nacistickým Německem z rozpoutání druhé světové války. Netřeba dodávat, že v něm není vůbec zmínka o Mnichově,“ odmítá.

Právě k Mnichovu se ruský prezident vrací ve svém článku v několika odstavcích. Rozdělení Československa označuje za „brutální“ a „cynické“.

„Mnichov zničil i formální křehké záruky, které zůstaly na kontinentu. Ukázalo se, že vzájemné dohody jsou bezcenné. Byla to mnichovská zrada, která posloužila jako ‚spouštěč‘ a učinila velkou válku v Evropě nevyhnutelnou,“ tvrdí Putin.

Připojuje, že si dnes „evropští politici, a zejména polští vůdci, přejí zamést mnichovskou zradu pod koberec“. A tvrdí, že měl být Sovětský svaz „jediným, kdo se postavil za Československo“.

„Sovětský svaz se v souladu se svými mezinárodními závazky včetně dohod s Francií a Československem pokusil zabránit tragédii. Polsko se mezitím snažilo prosazovat své zájmy a usilovalo o to, aby bránilo zavedení systému kolektivní bezpečnosti v Evropě,“ připojil.

A píše, že „Británie stejně jako Francie, která byla v té době hlavním spojencem Čechů a Slováků, se rozhodla stáhnout své záruky a opustit tuto východoevropskou zemi k jejímu osudu“. „Snažili se tak nasměrovat pozornost nacistů na východ, aby se Německo a Sovětský svaz nevyhnutelně střetly a navzájem krváceli,“ myslí si.

Anketa

Jsou Romové oběťmi české společnosti?

1%
99%
hlasovalo: 20801 lidí
Tehdejší sovětský vůdce Josif Vissarionovič Stalin se podle Putina „nezostudil“ setkáním s německým nacistickým vůdcem Hitlerem, který prý byl v západních zemích vnímán jako „naprosto vážený politik“.

Nynější usnesení Evropské unie podle Putina „odhaluje úmyslnou politiku zaměřenou na zničení poválečného světového řádu“. „Samotný proces evropské integrace vedoucí k vytvoření příslušných struktur včetně Evropského parlamentu byl možný pouze díky poučení z minulosti a přesnému právnímu a politickému posouzení. A ti, kdo úmyslně zpochybnili tento konsenzus, podkopávají základy celé poválečné Evropy,“ dodává.

Ohradil se i proti ničení památek na druhou světovou válku. „Význam může být zbabělý jako v situaci, kdy jsou zbořeny památky postavené na počest těch, kteří bojovali proti nacismu, a tyto hanebné činy jsou ospravedlněny falešnými slogany boje proti nevítané ideologii a údajné okupaci,“ popsal.

Dodal, že význam může být též „krvavý jako v situaci, kdy jsou zabiti a spáleni ti, kteří vystoupí proti neonacistům a nástupcům Bandery. Znovu může mít různost projevu, ale to neznamená, že je to méně nechutné.“

Podle Putina nacistické Německo porazil především sovětský lid a za jeden z nejdůležitějších důsledků druhé světové války považuje „vytvoření novodobého systému mezinárodních vztahů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…