Putin chtěl prodloužení odzbrojovací dohody s USA. Ty mají zásadní podmínku

16.10.2020 22:40

Ruský prezident Vladimir Putin dnes dal Spojeným státům návrh na prodloužení odzbrojovací dohody o rok bez jakýchkoliv podmínek. USA však něco takového odmítají. „Nepřijatelné,“ ohodnotil návrh bezpečnostní poradce amerického prezidenta Robert O'Brien. Návrh dle něho musí obsahovat závazek ke zmrazení počtu jaderných hlavic.

Putin chtěl prodloužení odzbrojovací dohody s USA. Ty mají zásadní podmínku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin zdraví návštěvníky mistrovství světa ve fotbale

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
Spojené státy s Ruskem dohodu START (nebo také START 3) podepsaly v roce 2010 na Pražském hradě a obě země se v ní zavázaly k omezení počtu svých strategických jaderných zbraní. Dohoda měla platit do února příštího roku.

Putin fungování dohody pochválil a vyřkl, že by bylo velice politováníhodné, kdyby fungovat přestala.

Platnost dohody může být prodloužena o pět let, pokud se na tom státy dohodnou. Až dosud se tak nestalo. Pokud by dohoda zanikla, padla by i veškerá omezení na jaderné hlavice a jejich nosiče.

„Navrhuji prodloužit stávající dohodu bez všech podmínek alespoň o rok. Abychom měli možnost dopodrobna projednat všechny aspekty problémů, které dohody tohoto typu řeší, a abychom nenechali naše země a všechny státy světa, kterým záleží na zachování strategické stability, bez tak základního dokumentu, jakým je dohoda o omezení strategických útočných zbraní,“ vyjádřil se Putin na videokonferenci se stálými členy bezpečnostní rady státu.

Bezpečnostní poradce prezidenta Donalda Trumpa Robert O'Brien sdělil, že USA by na prodloužení dohody kývly jen za předpokladu, že by oba státy souhlasily se zmrazením počtu svých jaderných hlavic. „Dnešní odpověď ruského prezidenta ohledně prodloužení nového STARTu bez zmrazení počtu jaderných hlavic je nepřijatelná,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…