Putin je lhář, v Kremlu sedí potomci fašismu. V Brně se demonstrovalo proti ruskému teroru

19.07.2014 12:37

REPORTÁŽ Zastavme ruský teror! Putin je lhář! Rusko fašismus nezničilo, ale adoptovalo! Potomci fašismu sedí v Kremlu! Zastavme ruskou cenzuru!!! Těmito a dalšími hesly byli vybaveni účastníci demonstrace před Generálním konzulátem Ruské federace v Brně. Sestřelení letadla označila mluvčí Euromaidanu Brno Marija Nobilisová za teroristický čin.

Putin je lhář, v Kremlu sedí potomci fašismu. V Brně se demonstrovalo proti ruskému teroru
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Demonstranti byli vybaveni malými plakátky s protestními hesly

Anketa

Kdo podle vás sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

hlasovalo: 712534 lidí

V těsné blízkosti brněnského výstaviště v ulici Hlinky, kde konzulát sídlí, se ale v pátečním rozpáleném podvečeru sešla jen hrstka lidí. „Tato protestní akce byla svolána včera ihned poté, co jsme se dozvěděli o sestřelení letadla nad Ukrajinou. Mnozí lidé, kteří by sem rádi přišli, jsou na dovolené, ozvali se mně ale, že se s námi spojí alespoň v duchu,“ vysvětlila malou účast Marija Nobilisová, mluvčí sdružení Euromaidan Brno a iniciátorka demonstrace. Zároveň ale připustila, že jsou někteří lidé už také unavení, protože konflikt trvá dlouho a oni ztrácí víru v to, že se k tomu Evropa dokáže postavit čelem.

Jednalo se o teroristický  čin

„Jsme tady, protože tak chceme veřejně vyjádřit protest proti tomu, co se děje na Ukrajině a jakým způsobem je v tom zapojená Ruská federace. Sešli jsme se, protože to je to nejmenší, co můžeme sami udělat. V tomto okamžiku zde před ruskou ambasádou vyjadřujeme především soustrast pozůstalým rodinám těch, kteří včera bezdůvodně zahynuli v sestřeleném Boeingu 777. Ať už to byla chyba, nebo záměr, tak se každopádně jednalo o teroristický čin,“ upozornila mluvčí Euromaidanu Brno.

Nobilisová: Vím, že raketa byla z Ruska

Podle jejího mínění už nyní nejde pouze o záležitost Ukrajiny, ale celého světa, protože v sestřeleném letadle zahynuli lidé z Holandska, Austrálie, Kanady, Indonésie, Německa, Velké Británie, Filipín, Belgie a Malajsie. „Jestli věřím, že šlo o Putinovu raketu? Já tomu nevěřím, já to vím!“ řekla rozhodně Marija Nobilisová. „Je mně jasné, že v současné době se ještě stále vše vyšetřuje, ale proruští separatisté raketu zcela jistě získali z Ruska, protože se tím otevřeně a veřejně chlubili. Navíc byly po neštěstí zachycené jejich rozhovory, kdy si sdělovali, že sestřelili civilní letadlo,“ dodala mladá aktivistka.

Navzdory leteckému neštěstí separatisté dál zabíjejí

Poté shromážděným lidem přečetla prohlášení, které se četlo ve stejném okamžiku na více místech nejen České republiky, ale i celého světa. V prohlášení se nejdříve připomíná, že v sestřeleném letadle zahynulo více než tři sta obyvatel z devíti různých zemí. Zatímco se stalo toto neštěstí, tak přesto separtisté na východě Ukrajiny stále pokračují v násilí a zabíjení za pomoci zbraní, které jim ochotně dodala a stále dodává Ruská federace. Ostřelují se přitom oblasti měst, kde nejsou žádné strategické body, ale v rodinných domcích žijí běžní obyvatelé Ukrajiny. Jen dnes v Luhansku zemřelo 44 obyvatel včetně dětí a je tam 215 zraněných. Toto násilí tedy navzdory leteckému neštěstí nadále pokračuje.

Zbraně dodává Putin

„Putin přitom všem oznámil, že v tom Ruská federace nemá prsty, chce vyjednávat, aby se dvě znepřátelené strany usmířily a zastavilo se zabíjení na Ukrajině. Zatímco dodává zbraně a stále uměle vyvolává konflikt, stále popírá svou účast a rozehrává drama,“ pokračovala v čtení prohlášení Nobilisová. Na jeho závěru zazněla výzva, že by viníci sestřeleného letadla měli stanout před mezinárodním tribunálem v Haagu. „Dožadujeme se zde toho, aby Ruská federace přestala vyvolávat válku na Ukrajině, kvůli které denně umírají desítky lidí a kvůli níž zemřely i stovky lidí v sestřeleném letadle. Žádáme, aby se evropské země postavily po boku Ukrajiny a aby řekly jasné ne agresi ruské vlády. A máme povolení na dnešní shromáždění,“ zakončila svou řeč aktivistka. Tu ostatně přerušila hlídka policistů, která přijela zkontrolovat, jestli je demonstrace povolená. Organizátorka měla ale vše v pořádku a pod kontrolou.

Mezi demonstranty nebyli jen Ukrajinci. „Jsme tady, protože nám připadá, že to, co se děje na Ukrajině, je špatné. Je třeba s tím něco udělat a pozvednout hlas, aby s tím něco udělali lidé, kteří na to mají nějaký vliv. Ať už jsou to představitelé Evropské unie nebo naší země, ale také představitelé Ruska,“ zdůvodnil svou přítomnost Milan Kramoliš z Brna, jehož doprovázela manželka a dvě děti.

Pamětnice: Putin je prolhaný a ješitný imperátor

„Demonstruji proti Putinovi, který je prolhaný a ješitný imperátor. V České republice žiji od března devětatřicátého roku. Přestože jsem tak dlouho pryč, není mi vůbec lhostejné, co se tam teď děje. Moje rodina velmi trpěla na Sibiři, takže jsme si zažili svoje. Rozhodně se nedám obelhat. Moc dobře vím, že se lže čím dál více. Nevěřím, že je konflikt dílem Západu, i když paní Merklová Putina podporuje. Putin chce prostě opanovat nejen Ukrajinu, ale i další země, protože chce být velkým imperátorem. Malí lidé jsou velice ješitní a on má takový napoleonský syndrom,“ uvedla dvaaosmdesátiletá Jaroslava Struková.

Megafon si vzal na chvilku také zastupitel Brna a předseda výboru pro národnostní menšiny Martin Ander. Mimo jiné řekl, že došlo k obrovské tragédii a na prvním místě je třeba vyjádřit soustrast rodinám lidí, kteří zahynuli v sestřeleném letadle. Dle Andery bude určitě probíhat mezinárodní vyšetřování, kdo byl viníkem, kdo letadlo sestřelil.

„Pokud se vyhneme spekulacím, kdo to byl, tak je fakt, že na Ukrajině v tuhle chvíli působí desítky lidí, kteří jsou bývalými žoldáky Ruska, kteří bojovali na straně v Osetii, Gruzii, Čečensku a na jiných místech. Je výrazné podezření, že stejně jako na Krymu jsou i na Ukrajině vojáci Ruské federace, kteří tam akorát nejsou ve svých uniformách. Proto je symbolické zde před Generálním konzulátem Ruské federace vyzvat prezidenta Putina, aby udělal všechno pro urovnání ozbrojeného konfliktu a začal konečně vyjednávat za účasti demokraticky zvoleného nového prezidenta Ukrajiny. Jen tak bude možné dojít k urovnání konfliktu, který je třeba  řešit politicky, a musí přestat vojenský konflikt. Kéž by včerejší tragédie byla něčím, co všechny zastaví,“ řekl komunální politik.

Na závěr účastníci shromáždění uctili oběti leteckého neštěstí minutou ticha. Tím jejich aktivita ale rozhodně nekončí. Znovu se sejdou při demonstraci na brněnském náměstí Svobody v neděli 20. července v 17. hod. Podle Mariji Nobilisové žije v současné době v Brně a okolí na pětadvacet tisíc Ukrajinců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Filip Ferbie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…