Putin je moc mírný, měl pozavírat mnohem víc oligarchů, řekl nám europoslanec Ransdorf. A pak se výživně rozpovídal o havlistech

05.11.2014 19:24

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) se směje hádkám, které probíhají v českých médiích kvůli prostořekosti českého prezidenta Miloše Zemana. „Když byl Zeman zvolen, tak přece nikdo nemohl očekávat, že se bude chovat podle bontonu Gutha-Jarkovského,“ řekl ParlamentnímListům.cz Ransdorf s tím, že v mnoha věcech má Zeman pravdu. Třeba v kritice dívčí skupiny Pussy Riot nebo ruského oligarchy Chodorkovského.

Putin je moc mírný, měl pozavírat mnohem víc oligarchů, řekl nám europoslanec Ransdorf. A pak se výživně rozpovídal o havlistech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

„Mne je úplně jedno, co říkal v neděli v pořadu Hovory z Lán prezident Miloš Zeman. Mne to nijak nepobuřuje. Toto totiž není prvořadý problém České politiky,“ zmínil na začátku rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM).

Neobyčejně odvázaný rozhovor prezidenta Miloše Zemana v nedělních Hovorech z Lán se stal totiž již v pondělí hlavním politickým tématem téměř všech médií. Česká televize má Zemana dokonce už třetím dnem jako ústřední téma v pořadu Události, komentáře. Rozhořčené projevy politické reprezentace včera nejnověji vyústily třeba v to, že někteří začali mluvit o rozšíření možnosti prezidenta odvolat. Na přetřes tak přišla i úvaha o odvolání hlavy státu referendem, či prostřednictvím ústavní žaloby.

Vulgarity prezidenta Zemana ovšem nadto měly prý sklidit i velké ohlasy v zahraničí. Navíc neunikly ani šachovému velmistrovi a ruskému opozičnímu politikovi Gari Kasparovovi, kterého nejvíc prý zaujala prezidentova slova na adresu některých ruských politických vězňů.

Jsou Pussy Riot i Chodorkovský opravdu politickými vězni?

Zeman totiž v Hovorech z Lán uvedl, že nemá jistotu, že někteří lidé v Rusku, kteří sami sebe označují za politické vězně, politickým vězni skutečně jsou, což doložil na dvou příkladech – zmiňované punk rockové skupině Pussy Riot a podnikateli Michailu Chodorkovském. O podnikateli navíc prohlásil, že je to tunelář, a vyjádřil lítost nad tím, že ruský prezident Vladimir Putin zavřel jenom jeho a nikoli ještě další oligarchy.

To ale Kasparovova rozezlilo. „Český prezident Zeman hovoří sprostě a napadá ruské politické vězně. Je ožralý, pitomý, nebo se snaží získat práci v Gazpromu?“ ulevil si Kasparov na svém twitterovém účtě, kde se na toto téma strhla živá debata.

Komunistický europoslanec Ransdorf ale nyní Kasparovovi smeč vrací.

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

„Ono ale opravdu nelze Chodorkovského považovat za nějakého morálního světlonoše, ba ani praporečníka demokracie. Rusové dokonce na typ privatizace, který reprezentoval, vynalezli působivé jméno. Neříkají totiž, že to byla privatizace, ale ´prichvatizacia´. No, a jestli ho Zeman nazval ještě tvrdším způsobem, tak to by přece nemělo nikomu vadit. Že si Chodorkovského dovolil kritizovat, je podle mne v pořádku. Tady se Zeman trefil do černého. Pokud jde totiž o ruskou privatizaci, tak ta probíhala ještě daleko barbarštějším způsobem nežli u nás,“ reagoval na slova Kasparovova Ransdorf.

„On je sice vynikající šachista, ale mizerný politik,“ namítl k osobě šachového velmistra Ransdorf.

Podstatnější je, že se naší ekonomice nedaří

„Když byl Miloš Zeman zvolen, tak nikdo přece nemohl očekávat, že to bude člověk, který by dával lekce ze slušného chování a choval se podle bontonu Guta-Jarovského. Podstatné je to, že lidé jsou frustrovaní z politiky, z politických stran, že se naší ekonomice nedaří, že jsme jediná středoevropská země, která je úrovní HDP pořád pod úrovní roku 2008, takže je o čem přemýšlet a tohle vše, co se kolem Zemana rozpoutalo, je jen zástupný problém,“ reagoval europoslanec na hysterii médií.

„Svůj k svému,“ zmínil pak s úsměvem Ransdorf k tomu, že bývalý politický vězeň a jedna z hlavních postav českého undergroundu František „Čuňas“ Stárek upozornil na serveru Lidovky.cz na to, že Zemanovy názory připomínají rétoriku komunistů z let normalizace.

„Nadávat disidentkám z Pussy Riot? Zemane, tak komunisti nadávali Plastic People,“ uvedl kromě jiného Čuňas, který za normalizace prožil hodně času ve vězení za kulturní aktivity a vydávání samizdatového časopisu Vokno.

„Když už se bavíme o Pussy Riot, tak překlad jejich názvu, jak jej předložil veřejnosti Zeman, je sice povolný překlad, nicméně vystihuje podstatu věci. Neboť to, co udělaly tyto milé dámy – to znamená výtržnost v pravoslavném chrámu Krista Spasitele - tak to je neuvěřitelné! Musíme totiž vzít v úvahu to, že tento chrám byl postaven na oslavu vítězství nad Napoleonem, pro Rusy moc znamená, byl likvidovaný za Stalina a v nejnovější době byl rekonstruovaný. Takže tím spíše je to od této skupiny nehorázná výtržnost. Já nevím, jak by se třeba díval na podobnou věc kardinál Duka, kdyby mu řádily podobné jezinky v chrámu Svatého Víta?“ pronesl komunista.

Prý masturbovaly s krucifixy

Anketa

Jste pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

72%
28%
hlasovalo: 8129 lidí

Písní "Bohorodičko, vyžeň Putina" v chrámu Krista Spasitele chtěly podle některých výkladů punkerky protestovat proti nabádání šéfa pravoslavné církve hlasovat pro vůdce režimu. Jenže kapelu Zeman označil za pornografickou skupinku výtržnic. To je ale přitom podle některých odborníků trefné pojmenování, neboť ve zmiňovaném chrámu prý měly punkerky masturbovat s krucifixy a i jinak chrám znesvěcovat. Že by ale prý Zeman název této skupiny nepřesně přeložil, to podle Ransdorfa není podstatné.

Ti, co rozproudili u nás debatu okolo toho, co Zeman udělal a řekl v Číně, tak ty nazval Ransdorf havlisty.

„Jsou to havlisté, neboť s Čínou obchoduje každý a ta cesta Miloše Zemana do Číny byla naprosto standardní. Nechci ale rozebírat, zda se do České republiky vrátil soukromým letadlem. Podstatné je to, jaký přínos měla cesta pro ekonomiku a zda pro vztahy obou zemí něco přinese,“ odpovídal dále na dotazy ParlamentníchListů.cz komunistický europoslanec.

Zahraniční noviny a ohlasy v nich

„Je naprostý nesmysl si myslet, že by Zeman dělal ostudu České republice v zahraničí. Já jsem v zahraničí téměř pořád a nevidím, že by se tam v médiích kolem Zemana něco rozebíralo. Absolutně naši zemi Miloš Zeman v zahraničí nepoškodil. Dokonce v Evropském parlamentu jeho osoba a tyto jeho hříšky nikoho nezajímají, nikdo o tom nedebatuje,“ spustil pak Ransdorf k připomínkám, že si skandálu naší hlavy státu mimo jiné povšimli novináři v Austrálii, ve Spojených státech či v Makedonii.

Tak třeba australský rozhlas o Zemanovi informuje jako o „sprostém sedmdesátiletém bývalém levičákovi, který se až do loňského zásahu lékařů vyznačoval zálibou v pití a v kouření". Britský The Telegraph poznamenává, že pokud kontrolní orgány dospějí k názoru, že nedělní Hovory ohrozily morální vývoj dětí, může Český rozhlas dostat pokutu až 281 tisíc liber, což je deset milionů korun. The Washington Post informuje o stovkách stížností, kterými na Hovory z Lán zareagovali posluchači, a věnuje se možným zdrojům Zemanova chování. List píše, že český prezident je známý svým vulgárním slovníkem, ale je také častým konzumentem alkoholu. Deník přitom popsal loňský incident, při němž Zeman na veřejnosti vypadal jako opilý a své nejisté pohyby dodatečně vysvětloval chřipkou.

Kdyby byl na Hradě Schwarzenberg, byl by to pohřeb

„Pokud jde o Zemanův projev, který měl před časem ve Štrasburku, tak někteří europoslanci k němu říkali, že nezapře svou vlast, tedy zemi, která je spojena se Švejkem. Na druhé straně také říkali, že je to lepší, než když přijel do Evropského parlamentu Klaus evropským poslancům nadávat,“ poznamenal komunista s tím, že jsou ale směšné debaty o nějakém odvolání Zemana z prezidentského postu:

„O tom mohou ´havlovci´ jenom snít. Musím ale zdůraznit, že kdyby byl hlavou státu Karel Schwarzenberg, tak by to byl minimálně státní pohřeb. Já jsem jej slyšel mluvit anglicky i německy, ale problém je, že on je málo srozumitelný v jakémkoliv jazyce.“

Nakonec se Miloslav Ransdorf zamyslel nad tím, zda jsou všeobecně vulgarismy problémem společnosti.

„To by z naší literatury museli být vyhozeni i tací literáti jako je Jaroslav Hašek, vyhozen by byl třeba i Vrchlický kvůli Rytíři Smilovi, vyhodili by Hrabala a tak dále. Tím samozřejmě nesrovnávám literární kompetenci Zemana s těmito pány,“ dodal na závěr Ransdorf.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…