Putin jede do Turecka. Budou létat miliardy, přijetí bude vřelé

01.12.2014 14:16

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v rámci jednodenní státní návštěvy Turecka setká se svým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Hovořit se podle tureckých a ruských médií bude o navýšení objemu vzájemného obchodu a výstavbě jaderné elektrárny.

Putin jede do Turecka. Budou létat miliardy, přijetí bude vřelé
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

O dnešním setkání tureckého prezidentů Erdogana a  Putina informuje na titulní straně např. vlivný turecký deník Hurriyet Daily Newsl (HDN). Státní návštěvy se vedle ruského prezidenta účastní i deset ministrů za každou strany. Cílem společného setkání obou delegací je podle deníku HDN ještě více navýšit objem hospodářské spolupráce v oblasti energetiky a dalších průmyslových odvětví. Řešit by se rovněž měly dílčí neshody v zahraniční politice týkající se Sýrie, Ukrajiny a Kypru.

Hlavním bodem již pátého setkání Turecko-ruské rady pro spolupráci, jenž byly zřízena před čtyřmi lety, bude zvýšit objem vzájemného obchodu ze současných 33 miliard na 100 miliard dolarů do roku 2020. To by znamenalo, že se Rusko stane nejdůležitějším obchodním partnerem Turecka a tato skutečnost bude platit i naopak. „Věřím, že vzájemný obchod mezi oběma zeměmi se zvýší, stejně jako spolupráce v oblasti investic. Turecko je naším klíčovým zahraničním obchodním partnerem. V loňském roce náš bilaterální obrat dosáhl téměř 33 miliard dolarů. Přímé ruské investice v Turecku potom činily 1, 7 miliard dolarů a naopak Turecko u nás investovalo 1 miliardu dolarů“, cituje deník HDN vyjádření Putina pro tureckou tiskovou agenturu Anadolu.

Nejčtenější deník v Turecku Zaman zase včera informoval o tom, že se již společně sešli prezident Erdogan a šéf ruského státního kolosu Gazprom Alexej Milller. Podle listu Zaman spolu oba představitelé za účasti tureckého ministra pro energetiku Yildize diskutovali o energetické spolupráci mezi oběma zeměmi. Deník Zaman připomíná nedávné prohlášení Gazpromu, dle kterého je Turecko hned po Německu druhým největším odběratelem ruského zemního plynu. „Jednou z klíčových otázek v oblasti energetiky je jaderná elektrárna, kterou by mělo Rusko postavit ve městě Akkuyu. Očekává se, že by měli Erdogan a Putin podrobně diskutovat o dalších krocích, kterou budou tento projekt doprovázet“, informuje deník Zaman.

Ruský deník The Moscow Times v textu informujícím o Putinově návštěvě v Turecku zase poukazuje na neshody v oblasti zahraniční politiky. Všímá si zejména Erdoganovy ostré kritiky Ruska v souvislosti s jeho podporou syrského prezidenta Asada. Erdogan je přitom považován za největšího kritika Asadova režimu v oblasti. Před nedávnem obvinil Radu bezpečnosti OSN a Rusko z toho, že nesou hlavní odpovědnost za rozpoutání občanské války v zemi, která již stála život 200 000 lidí.

„Rozdílné pohledy na některé oblasti zahraniční politiky by však podepsání plánovaných obchodních dohod neměly negativně ovlivnit. Energetika a vzájemný obchod je v současné chvíli pro obě země mnohem důležitější téma“, cituje ruský deník vyjádření tureckého analytika z think-tanku USAK Hasana Selima Ozertema.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…