Putin má prý důvod k radosti. Jde o vývoj kolem Sýrie a zásadní změnu

17.10.2019 21:06

Putin si prý po turecké invazi do Sýrie může začít mnout ruce radostí, protože si jednak stvrzuje svůj vliv v blízkovýchodním regionu, a ještě může se zájmem sledovat, jak se štěpí NATO. Turecko je členem Aliance, americký prezident Donald Trump nechal stáhnout z regionu své vojáky, ale zároveň Erdoganovi pohrozil reakcí, pokud nebude v Sýrii opatrný.

Putin má prý důvod k radosti. Jde o vývoj kolem Sýrie a zásadní změnu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin zdraví návštěvníky mistrovství světa ve fotbale

Turecká armáda se rozhodla zaútočit na syrské Kurdy, kteří s vypětím sil nasadili své síly v boji proti Islámskému státu. Kurdové spoléhali na to, že jim v konfliktu s Tureckem podají pomocnou ruku Američané, ale nestalo se tak. Trump rozhodl o stažení vojáků ze země a Kurdové to pochopili jako zradu. Poté se obrátili na režim Bašára Asada a dohodli se na spolupráci. Asad má zase nejblíže k prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi. A ten prý může být spokojen. 

Anketa

Je ,,nenávist na internetu" tak velké nebezpečí, jak popisují Pavel Rychetský a Anna Šabatová?

16%
84%
hlasovalo: 18536 lidí

Politolog Masarykovy Univezity v Brně Tomáš Šmíd ve vyjádření pro Český rozhlas vysvětlil, proč si mohou Kurdové a Rusové docela dobře rozumět.

Celá řada těchto kurdských uskupení je historicky prokomunisticky, marxisticko-leninsky orientovaných a mnoho předáků v jejich čele přetrvává dodnes. Proto mají Rusové poměrně dobré až exkluzivní kontakty na některé kurdské předáky,“ vysvětlil Šmíd.

Současně se v posledních pár letech notně vylepšily vztahy Ruska s Tureckem, takže Ruská federace může v regionu opravdu hrát důležitou roli, a změnit tak geopolitickou mapu. Pokud dokáže Rusko vyřešit situaci tak, že to bude aspoň trochu vyhovovat klíčovým aktérům, váha Ruska na mezinárodní scéně vzroste.

„Tvoří se nový regionální řád a tento moment si možná budeme pamatovat jako zlom ve vytváření tohoto regionálního řádu,“ říká expert na Blízký východ z London School of Economics Fawez Gerges pro NBC.

To vše v situaci, kdy je Turecko stále členem NATO a disponuje druhou nejpočetnější armádou Aliance, ale je patrné, že hledí především na své zájmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…