Putin „očurává“ EU. Sankce vůči Rusku? Děravé jak ementál, podívejte

07.08.2020 17:17

Sankce jsou od toho, aby se porušovaly. Právě to si možná řekl jak Západ, tak i Rusko. Západ vyhlásil proti nejrozlehlejší zemi světa sankce poté, co na jaře 2014 vojenskou silou obsadila ukrajinský poloostrov Krym. Rusko na oplátku zakázalo dovoz řady evropských potravin. Ty se ale dají v Rusku sehnat dál. Jen s patřičným úplatkem v ruce. Oficiálně ruské úřady zničily 36 tisíc tun západního zboží.

Putin „očurává“ EU. Sankce vůči Rusku? Děravé jak ementál, podívejte
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Anketa

Je pro vás podstatné, koho ve volbách podporují umělci a jiné známé osobnosti?

1%
97%
hlasovalo: 19612 lidí
Potom, co ruská armáda obsadila ukrajinský poloostrov Krym, uvalil Západ na nejrozlehlejší zemi světa sankce. Ty trvají už šest let a ruský prezident Vladimir Putin se tváří, že jeho zemi nepřekáží. Ukazuje se však, že sankce jsou předevšém porušovány. S patřičným úplatkem odevzdaným na správná místa člověk může koupit ledacos.

Stále se dováží, ale jinudy. Třeba vnitrozemské Bělorusko se stalo dovozcem mořských ryb,“ uvedl pro Český rozhlas na konto obcházení sankcí analytik mezinárodních vztahů a bývalý český generální konzul v Petrohradu Vladimír Votápek.

Prezident Putin prý tak vlastně může být spokojen, protože kola ekonomiky se točí dál, byť je třeba je promazat úplatky, ale zároveň už 6 let lidem ukazuje, že umí reagovat na západní sankce.

Jak se zboží do Ruska dostane? Snadno. V přebalu potravin, které dovážet lze. Nebo se zatají skutečná země původu. Francouzské sýry se tak oficiálně nedováží z Francie, ale z Běloruska. Rusové si francouzské sýry mohou dovolit přesto, že tamní průměrná mzda je asi 16 tisíc korun. V Česku je to asi 34 tisíc.

Mnohem větší ranou pro ruskou ekonomiku jsou prý ceny ropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…