Putin přitvrdí. Změna taktiky na Ukrajině. Britský expert přesně

01.03.2022 8:02 | Ze sítí

Ukrajinská válka pokračuje. A k taktice ruských sil se vyjadřuje Franz-Stefan Gady, bývalý válečný reportér a komentátor deníku The Diplomat, taktéž spolupracovník londýnského Mezinárodního institutu pro studium strategie (IISS). Podle něho Rusové příliš nespolupracují, protože se snaží horempádem zabrat důležitá území. Což je vystavuje ukrajinským útokům ze vzduchu a ze zálohy. Ale postupně tuto taktiku opouštějí a učí se za pochodu. Cíl? Zničit ukrajinskou armádu na volném prostranství. Odhaduje, že teď přijde na řadu dělostřelectvo a útoky letadel. A mrtvých bude mnohem více.

Putin přitvrdí. Změna taktiky na Ukrajině. Britský expert přesně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
Franz-Stefan Gady situaci na Ukrajině shrnul již včera. Za nejdůležitější moment považuje, že ruské síly údajně překročily na jihu země veletok Dněpr a postupují dále kolem města Nova Kachovka. Což znamená, že by mohly odříznout ukrajinské síly, které se nacházejí na východ od Dněpru.

Což by pro ukrajinské síly nebylo dobré, mírně řečeno. Závod k Dněpru včera ještě vítěze dle Gadyho neměl, pokud ho Rusové chtějí vyhrát, musejí zrychlit, což ale znamená ještě větší problémy s logistikou. „Nejpravděpodobnější ruské cíle v této fázi války: Obklíčit, zajmout, případně zničit většinu ukrajinských sil na volném prostranství, zabránit jim, aby se stáhly do měst, vytvořily obranná postavení a obranné linie,“ analyzuje situaci.

Má podezření, že potřeba konat rychle a špatná logistika je důvod, proč ruská armáda příliš nekoordinuje různé složky, aby útočily zároveň. „Operační skupiny na úrovni praporů zřejmě byly rozděleny na ještě menší a vyslány vpřed po různých osách útoku s velice omezeným předchozím průzkumem a bez patřičné ochrany z boku, aby dodržely nyní evidentně nerealistický časový plán,“ odhaduje a dodává, že to umožňuje Ukrajincům na ně útočit jak na zemi, tak ze vzduchu. Což dokládá záběry od dalšího analytika, Roba Leeho, o kterém jsme již psali. Lee zveřejnil záběry, na kterých je ruský konvoj zasažen zřejmě střelou z dronu typu TB2, které Ukrajina zakoupila od Turecka.

Dle Gadyho právě spěch ruských jednotek vysvětluje, proč se některé nacházejí mimo bubliny ruské protiletecké obrany. „Existuje řada důkazů o nedostatku spolupráce na ruské straně, které jsou o to horší, že v nedávné historii ruské síly nemají zkušenost s vojenskou kampaní takovéhoto rozsahu. Klíčová otázka v následujících několika dnech bude, zda budou schopné se znovu seskupit a přizpůsobit na operační úrovni, aby splnily dosti nerealistický válečný plán,“ říká. Další otázkou je pak udržení morálky ruských vojsk.

Již v neděli uvedl, že nemá za to, že v této úvodní fázi války mají Rusové za cíl dobýt města, a tudíž úspěch či neúspěch ruské operace by neměl být takto měřen. Včera doplnil, že ruský plán zřejmě je města obklíčit, zkoušet jejich obranu, zatímco většina ukrajinských jednotek bude zničena rychlými manévry a palebnou přesilou. Na závěr konstatoval, že z vojenského hlediska je ještě příliš brzy válku hodnotit. A vše závisí hlavně na tom, zda mají Rusové schopnost se učit na úrovni organizací.

Dnes tuto analýzu doplnil. Rusko prý dle amerického ministerstva obrany přesunulo 75 % všech sil, které mělo shromážděno na hranicích Ukrajiny, na její území. Ale jen zlomek se zatím účastnil bojů. Ruské síly se shromažďují k útoku na Kyjev. Ruské síly se údajně přeskupují, doplňují zásoby a přizpůsobují se ukrajinským taktikám. „I když Rusové stále dělají taktické chyby, jsou zde známky toho, že opustili pokusy rychle a zběsile zabrat klíčové body bez podpory a už spolupracují lépe,“ uvádí Gady.

„Očekávejte větší spolupráci mezi různými složkami (pěchota, tanky, letectvo, dělostřelectvo – pozn. red.), větší použití dělostřelectva a útoků ze vzduchu. Jak už poznamenali jiní, zřejmě se dočkáme toho, že operační skupiny na úrovni praporů budou postupovat jako celé jednotky (tedy nikoliv odděleně, jako tomu dle Gadyho bylo nedávno – pozn. red.). Což bohužel znamená, že mrtvých bude v této fázi konfliktu mnohem více,“ odhaduje.

Rusové mají stále problémy s logistikou a Ukrajinci jim způsobují těžké ztráty. Nicméně, úroveň ztrát zatím není dle bývalého válečného reportéra pro ruské síly nepřijatelná. Jak poznamenal, všechny údaje o ztrátách by měly být brány s velkou rezervou.

Franz-Stefan Gady měl ještě jednu důležitou poznámku, a to k tomu, že Bulharsko odmítlo Ukrajině dodat stíhačky Mig-29, aby Ukrajina mohla bojovat o vzdušný prostor. „Dodávat teď stíhačky je nesmysl. Co Ukrajina teď potřebuje, jsou ručně přenosné systémy. Tedy protiletecké FIM-92 Stinger, Javeliny a další naváděné protitankové střely, noktovizory, protitankové miny a další. A samozřejmě střelivo všeho druhu. Nemylte se, to povede k nárůstu obětí z řad civilistů. To je tragický vedlejší efekt dodávek těchto zbraní,“ pravil na twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…