Putin prý nepřipustí na Ukrajině takový konec konfliktu, který by se dal vykládat jako jeho porážka

21.07.2014 10:53

Server Aktuálně.cz přišel s analýzou mezinárodní situace po sestřelení malajsijského civilního letadla nad Ukrajinou. Autor píše, že tragédie oproti původnímu předpokladu rozhodně nevede ke klidu zbraní a že ruský prezident Vladimir Putin nepřipustí na Ukrajině takový konec konfliktu, který by se dal vykládat jako jeho porážka.

Putin prý nepřipustí na Ukrajině takový konec konfliktu, který by se dal vykládat jako jeho porážka
Foto: youtube.com
Popisek: Trosky sestřeleného dopravního letounu na jihovýchodě Ukrajiny

„Jestliže ještě v pátek řada komentátorů, analytiků a politiků doufala, že ruský prezident Vladimir Putin a proruští separatisté začnou pod mezinárodním tlakem `couvat` a vážně jednat s Kyjevem, vývoj posledních hodin tomu nenasvědčuje,“ píše Martin Novák.

Autor analýzy zdůrazňuje, že Putin obvinil z pádu letadla Ukrajinu, protože se to stalo na jejím území. Podle ukrajinské rozvědky prý navíc dál pokračují přesuny mužů a zbraní přes ruskou hranici na Ukrajinu. Novák také poukazuje na skutečnost, že po tragédii 300 cestujících na palubě malajsijského letadla povstalci zuřivě bojují zejména v Luhansku, ale i na dalších místech.

Proruští separatisté dělají problémy záchranářům

„Představitelé takzvané Doněcké lidové republiky dělají na místě neštěstí problémy záchranářům. A jak ukazuje odposlech jejich hovorů, snaží se na přání Moskvy zajistit černé skříňky, aby se k nim zatím nedostal nikdo další,“ popisuje snahy rebelů Novák.

„Moskva vyzývá k příměří a zároveň zásobuje povstalce zbraněmi i vojáky. Jak premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj, tak jeden z nejdůležitějších vůdců ozbrojených separatistů - Igor Strelkov - jsou občany Ruska,“ stojí v analýze na serveru Aktuálně.cz.

Vladimir Putin podle Nováka investoval do konfliktu na Ukrajině hodně. Nejde prý ani tak o peníze a zbraně, ale o politický kapitál. „Je nepravděpodobné, že by Putin připustil nějaký výsledek války, který by se dal vykládat jako porážka jeho politiky. Pokud nyní přeruší rebelům pomoc a odsoudí je tím k vojenské porážce, bude to i jeho prohra,“ konstatuje analytik.

Válka eskaluje

Válka tak podle něj může ještě více nabrat na obrátkách. „Namísto příměří a ústupků tak mohou Moskva i ozbrojenci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky reagovat přesně opačně. Větší zatvrzelostí a odhodláním nekapitulovat na východní Ukrajině,“ píše Novák s tím, že ukrajinská armáda je zase povzbuzená svými nedávnými úspěchy na východě Ukrajiny.

I deník MF Dnes píše o eskalaci konfliktu na Ukrajině. Vladimir Putin se prý svou momentální nečinností nechává zahnat do kouta a krom jiného údajně prohrává informační válku. Rusku hrozí, že se stane mezinárodním vyvrhelem.

Celá analýza ZDE:

Vztahy Západu a Ruska se zhoršují

Milan Vodička v MF Dnes poukazuje na to, že Putin nevyužil nabízenou roli mírotvorce. Mohl prý přimět ukrajinské povstalce ukončit ozbrojené akce nebo projevit zájem na rychlém a nezávislém vyšetření tragédie. Nevyzval prý ani k vytvoření mezinárodní vyšetřovací komise a nesnaží se ovlivnit možnost vstupu na místo tragédie pro nezávislé vyšetřovatele.

Deník zdůrazňuje, že napětí mezi Západem a Ruskem neustále sílí a je stále vypjatější a nebezpečnější. Vztahy jsou tak nejhorší od studené války. Představitelé Německa, Británie, USA, Holandska nebo i Francie dali o víkendu také jasně najevo, že Rusko se se svým postojem dostává do izolace. Britský premiér David Cameron například navrhl Evropské unii, aby přehodnotila svůj celý dosavadní postoj k Rusku. Evropské státy se shodují, že pokud Putin nebude spolupracovat, bude nutné z toho vyvodit důsledky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…