Putin vydal zásadní prohlášení: Uznáme nezávislost donbaských republik

21.02.2022 20:41

Ruský prezident Vladimir Putin hovořil k národu v pondělí večer ve státní televizi o Ukrajině. Prohlásil, že Ukrajina je ovládána zahraničními silami a oznámil, že podepíše nezávislost donbaských republik. Přímý přenos pro české diváky překládal Český rozhlas.

Putin vydal zásadní prohlášení: Uznáme nezávislost donbaských republik
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Členové ruské bezpečnostní rady se vyslovili pro uznání nezávislosti povstaleckých republik v Donbasu. Putin dnes francouzskému prezidentovi Macronovi a německému kancléři Scholzovi řekl, že podepíše výnos o uznání donbaských republik. Macron po jeho prohlášení svolal mimořádnou schůzku národní bezpečnostní rady.

Ukrajina podle Putina nemá zájem na mírovém řešení a porušuje minské dohody. „Používají se střely, dělostřelecké zbraně, opovrhují civilisty, na Donbasu jsou porušována elementární práva lidí,“ upozornil Putin.

„Nikdo nevidí genocidu, jíž jsou podrobeny tři miliony lidí. Jak dlouho tohle máme snášet?“ dodal Putin s tím, že Rusko učinilo vše pro zachování územní celistvosti Ukrajiny, „vše je ale marné“.

Pokud uznání Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky problém vyřeší, nastal podle Putina čas tak učinit. „Je třeba uznat suverenitu a nezávislost Doněcké a Luhanské republiky,“ dodal.

Ukrajina je podle něj dávné ruské území. „Ukrajina je integrální součást naší historie,“ prohlásil s tím, že „bolševik Lenin znevýhodnil Rusko“ a že bylo Rusko při rozpadu Sovětského svazu okradeno. 

Německý kancléř Olaf Scholz dnes odpoledne telefonicky jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o situaci na Ukrajině. Kvůli napětí v tomto regionu se ve středu francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian výjimečně zúčastní zasedání německé vlády.

Rusko, které od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym a podporuje separatisty na východě Ukrajiny, opakovaně odmítá, že by chystalo útok na svého západního souseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…