Putin zaměřil sociální pomoc na nejchudší Rusy. Co to znamená?

13.01.2023 16:25 | On-line

Boje na Ukrajině nabízejí Rusům únik z chudoby. Prezident Putin se ve velkém zaměřuje na chudé Rusy pomocí sociálních programů, které snižují počet lidí žijících pod hranicí životního minima, zatímco střední třída je odepisována kvůli válečnému rozpočtu, uvádí agentura Bloomberg. „Pro střední třídu je vzkazem: Sbohem, lidi, jste na to sami,“ komentují někteří ruští ekonomové, jak ruský vůdce vykupuje chudé.

Putin zaměřil sociální pomoc na nejchudší Rusy. Co to znamená?
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Agentura Bloomberg zmiňuje příběh Alexeje Malova, jehož velkým snem bylo vlastnit bílou ladu. Když jeho rodina v Saratovské oblasti dostala odškodné za synovu smrt v bojích na Ukrajině, šlo podle reportáže, kterou loni odvysílala ruská státní televize, právě na koupi auta, které si přál. Otec s ním pak jede na první projížďku – na hřbitov.

„Tato výplata je jen jedním z případů stále více se stírající hranice mezi sociálními programy a výdaji Kremlu na válečné úsilí, které v prosinci přispěly k rekordnímu rozpočtovému schodku,“ popisuje agentura, jak prezident Putin nešetří na armádě a odměňuje nejpotřebnější Rusy rozšiřováním dávek pro rodiny. Vojáci bojující na Ukrajině také dostávají jednorázovou platbu v hodnotě vyšší, než je roční průměrná životní mzda v Rusku.

Podle agentury Bloomberg Economics se díky zvýšení sociálních dávek zvýšily příjmy nejchudšího decilu obyvatelstva o více než dvojnásobek míry inflace, jde tedy o jedinou skupinu, které se v současnosti v Rusku daří. Moskva nyní vyčleňuje přibližně dvě třetiny svého rozpočtu na obranu, bezpečnost a sociální programy.

Podle posledních dostupných statistik za třetí čtvrtletí pomohl tento přístup snížit počet lidí žijících pod oficiálním životním minimem. Podpora rodin s dětmi se stala takovou prioritou, že ruský ministr financí Anton Siluanov prohlásil, že raději stáhne finance na silnice nebo infrastrukturu, než aby dělal kompromisy ohledně pomoci těm, kteří tvoří většinu chudých.

Tato štědrost je součástí většího než očekávaného fiskálního stimulu, který měl zásadní význam pro udržení ekonomiky, jež nyní míří k poklesu v několika po sobě jdoucích letech poprvé po téměř třech desetiletích.

Prudký nárůst sociálních a vojenských výdajů v kombinaci s výpadkem příjmů z prodeje ropného plynu způsobí, že ruská rozpočtová bilance bude v letošním roce neobvykle křehká. Tváří v tvář riziku výpadku příjmů se vláda může rozhodnout pro fiskální konsolidaci tím, že nechá inflaci snížit část reálné hodnoty sociálních dávek,“ uvedl ruský ekonom Alexander Isakov.

Ve druhé polovině loňského roku vydalo Rusko na pomoc rodinám s dětmi něco přes 1 bilion rublů (330 miliard korun) a dalších asi 400 miliard rublů na důchody, přičemž podle Siluanova by se tyto částky měly v roce 2023 zdvojnásobit.

Přesto zůstává fiskální pozice Ruska i přes rostoucí deficit relativně silná. Pokud se však ukáže, že cenový strop, který USA a jejich spojenci letos zavedli na ruskou ropu, je účinný, tlak na rozpočet pravděpodobně vzroste, dodává agentura Bloomberg.

Ta navíc také odhaduje, že výdaje na lidi v armádě včetně dobrovolníků a těch, kteří byli mobilizováni, mohou činit kolem 1,1 bilionu rublů ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

zatím co Putin chce pomoci nejchudším k penězům,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepatriot1955 , 13.01.2023 19:01:36
Fiala dělá vše proto, aby těm nejchudším ještě sebral to poslední.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…