Putine, čti: Lidé v Rusku vystoupili proti tobě

19.05.2015 11:37

Poblíž ruské vojenské základny ve městě Togliatti podle ruské mutace BBC proběhlo protestní shromáždění, jehož asi deset účastníků požadovalo odchod ruských vojáků z Ukrajiny. Místo protestu nebylo náhodné, protože právě z togliattské základy údajně pochází seržant zadržený ukrajinskými silami.

Putine, čti: Lidé v Rusku vystoupili proti tobě
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

O protestní akci informoval BBC tamější novinář Sergej Petrov. Protest dle jeho informací začal v 10 hodin dopoledne a trval asi dvacet minut, než demonstranty rozehnala policie. Překvapivě však nedošlo k jejich následnému zatčení, jak tomu často v těchto případech bývá. Není zřejmé, jestli to bylo způsobeno neobvyklou tolerancí policistů či pouze tím, že by zjištěné podrobnosti nevypadaly dobře ve vyšetřovacích spisech. Demonstranti Petrovovi odmítli prozradit svá jména, ale uvedli, že k vojenské základně dorazili poté, co slyšeli o zadržení dvou ruských důstojníků na Ukrajině.

Zatímco k nezatčení demonstrantů v Rusku došlo s trochou nadsázky nejspíš poprvé, tak k zadržení ruských vojáků došlo již několikrát. Na konci loňského srpna uvízlo asi 30 kilometrů od hranic v ukrajinských sítích deset ruských výsadkářů, kteří byli později vyměněni za členy ukrajinské Národní gardy. Ruské úřady později přiznaly, že šlo o ruské vojáky, kteří údajně zabloudili. První zprávy potvrzující přítomnost ruské armády na Ukrajině se objevily loni v létě a ruský opoziční deník Vedomosti se tehdy ironicky dotazoval, že jestli ruští vojáci na Ukrajině skutečně nejsou, kdo potom leží v čerstvě vykopaných hrobech na ruských hřbitovech.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Na hroby ruských vojáků upozorňoval ve stejné době také novinář a politik z Pskova Lev Šlosberg. Podle jeho zjištění v bojích na východní Ukrajině zahynuli téměř všichni členové výsadkářského pluku ze Pskova. O čtyři dny později byl Šlosberg napaden neznámými útočníky. Represivním opatřením ze strany ruských úřadů však čelí všichni aktivisté, kteří na tyto záležitosti upozorňují. Stíhána byla například třiasedmdesátiletá Ludmila Bogatenková a petrohradská pobočka organizace Matky vojáků byla dána na seznam zahraničních agentů. Podobný nátlak vyvíjí ruské úřady i na příbuzné obětí s cílem zabránit jim, aby o smrti svých synů a manželů veřejně mluvili.

Ruská prokremelská média pod tlakem okolností nakonec připustila, že na Ukrajině umírají ruští vojáci. Ovšem s vysvětlením, že jde o dobrovolníky, a nikoli o členy ruské armády. Prokázat, že na Ukrajině skutečně operuje regulérní ruská armáda, se v posledních týdnech před svou smrtí snažil i ruský opozičník a bývalý vicepremiér Boris Němcov. Jeho kolegové před týdnem vydali zprávu, která do celé této záležitosti vnáší nové světlo. Ve zprávě se objevuje mnoho důkazů usvědčující ruské úřady i prezidenta země ze lži. Účast ruské armády v ukrajinském konfliktu však již dříve potvrdilo NATO či Amnesty International.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…