Putine, musíš vojensky udeřit na Ukrajině. Filozof Dugin, inspirátor ruského prezidenta, vystoupil v britském rozhlase

11.07.2014 8:32

Válka mezi Ruskem a Ukrajinou je nevyhnutelná. Alespoň podle ruského ultranacionalistického filozofa Alexandra Dugina, který je zakladatelem hnutí Eurasia a je považován za inspirátora Vladimira Putina, byť je v mnohém radikálnější. Ruského prezidenta dokonce vyzval k vojenské inervenci na východní Ukrajině, aby „zachránil morální autoritu Ruska”. Píše o tom server Britské listy.

Putine, musíš vojensky udeřit na Ukrajině. Filozof Dugin, inspirátor ruského prezidenta, vystoupil v britském rozhlase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Podle serveru panuje přesvědčení, že názory Alexandra Dugina jsou populární mezi jestřábí ruskou elitou. Donedávna byl také profesorem Moskevské státní univerzity. Základem jeho geopolitické teorie je prý teze, že posláním Ruska je postavit se americké světovládě s pomocí euroskeptických stran, které jsou v Evropě na vzestupu.

Je také označován za člověka, který stojí v pozadí ruské anexe Krymu. K té prý vyzval už v roce 2008 během války s Gruzií. Dalším krokem je podle Dugina vojenská intervence na Ukrajině, kterou označuje za Novorusko. Boj separatistů pak chápe jako vzepětí ruského ducha, jehož symbolem je povstalecký velitel Igor Strelkov.

Celý článek na serveru Britské listy k dispozici ZDE.

V telefonickém rozhovoru pro televizi BBC Dugin vyjádřil obavu, že „Ruské jaro” ztrácí na síle. „Liberálové jsou proti Putinovi a vlastenci ho podporují, ale pouze pokud bude pokračovat ve vlastenecké politice. Zatímco váhá, ztrácí podporu obou stran. To je nebezpečná hra. Ale možná má řešení?" uvedl.

Rusko mělo podle Dugina obsadit Krym už dávno

Má prý za to, že Rusko už dříve mělo poslat vojska do gruzínského hlavního města a mělo svrhnout prezidenta Saakašviliho a pokračovat obsazením Krymu, který považuje za ruský. Ačkoli bývaly podle serveru Britské listy doby, kdy by podobné názory byly považovány za extrémní, dnes to již neplatí. Jak připomíná, popularita Putina od anexe Krymu vzrostla na 86 procent.

Putin je podle myslitele neochotný vyslat vojska, což chápe jako dvě vzájemně se svářící stránky Putina. Jeho váhání je prý způsobeno vnitřním bojem ve vládě a jeho vlastní mysli. „Je to boj mezi vlasteneckými, pravoslavnými, konzervativními silami - a liberálními silami, které jsou velmi silné," tvrdí Dugin. 

„Nejen, že mnoho Rusů sympatizuje s novým vojenským patriotismem Alexandra Dugina; někteří jdou tak daleko, že odjíždějí na východní Ukrajinu připojit se k povstalcům,” uzavírá server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…