Putine, udělal sis hodně nepřátel, píše k výbuchu v Petrohradu Luboš Palata

04.04.2017 6:51

Rusko se v posledních letech stalo opět světovou vojenskou mocností zasahující daleko za hranicemi země. Cenou za to je však růst počtu nepřátel. V dnešní Mladé frontě Dnes o tom píše Luboš Palata. V Lidových novinách se pak v pravidelné rubrice Sloupek tématu věnuje jejich komentátor Zbyněk Petráček.

Putine, udělal sis hodně nepřátel, píše k výbuchu v Petrohradu Luboš Palata
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

Čečenci, Islámský stát, teroristé ze severokavkazských „chalífátů“, syrské skupiny napojené na al-Káidu, teoreticky i extremistické bojůvky ukrajinských nacionalistů. Seznam ruských nepřátel bobtná.

Prezident Vladimir Putin sice v posledních dvou letech stvořil ze své země znovu globální vojenskou mocnost, současně však nadělal Rusům tolik nepřátel, kolik už dlouho neměli, píše Palata.

Zásah ruského letectva a vojáků v Sýrii po boku tamního prezidenta Bašára Asada, který změnil poměr sil na bojišti a zvrátil iniciativu na stranu syrské vlády, byl na jedné straně velkým mocenským tahem. Na straně druhé však brutalita ruského bombardování při dobývání Aleppa a další kroky ruských sil, při nichž se na počty obětí nehledělo, udělaly z Ruska nepřítele i mezi Syřany, kteří do té doby neměli o Moskvě ani ponětí, upozorňuje dále Palata.

Islámský stát už loni v létě vyzval ke „svaté válce“ svých stoupenců proti Moskvě. „Slyš, Putine, přijdeme do Ruska a zabijeme vás ve vašich domovech. Bratři, vykonejte džihád, zabíjejte je a bojujte proti nim,“ hrozilo v srpnu video IS, připomíná Palata.

Tématu se věnuje v dnešním Sloupku Lidových novin také jejich komentátor Zbyněk Petráček.

Mimo jiné poukazuje na to, že jde o první výbuch v srdci Ruska po sedmi letech, kdy se prezident Putin vymezoval vůči Západu a liberální demokracii. „Ta éra měla mimo jiné doložit, že autoritativní režim zajistí větší bezpečí než liberální Západ. Teď se ukázalo, že to až tak úplně neplatí. To není výkřik vítězoslávy, jen konstatování faktu,“ uzavírá své zamyšlení Petráček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…