Putinovi musíte ukázat rozhodnost, jinak vás nebude brát vážně, varuje ministr Stropnický

01.09.2014 19:15

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zavítal v první školní den do Interview ČT24. Hovořil především o situaci na Ukrajině a nadcházejícím summitu NATO, který se odehraje v závěru tohoto týdne. Šéf rezortu popsal, co se bude na summitu dít, jak by Česká republika mohla pomoci Ukrajině a na co zřejmě pomýšlí prezident Ruské federace Vladimir Putin.

Putinovi musíte ukázat rozhodnost, jinak vás nebude brát vážně, varuje ministr Stropnický
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Hned v úvodu pořadu hovořil o tom, že na summit NATO nejede sám, v české delegaci bude i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a prezident Miloš Zeman. „Dění na Ukrajině získává další dynamiku, kterou si asi nikdo nepřál,“ podotkl ministr, který má za to, že v této věci musí zaznít jednotné stanovisko celé Aliance. „To považuji za zásadní,“ pokračoval. Bude třeba bavit se o pomoci Ukrajině, jestli na ni dojde, či ne, případně jakou bude mít podobu.  

Čím může přispět Česká republika?

Ruský prezident Putin si podle ministra vytváří prostor pro vyjednávání, aby nakonec mohl sehrát roli mírotvorce, ačkoli nebude jednoduché najít kompromis. Prezident Ruské federace se podle ministra dostává pod časový tlak, protože nechce nechat na holičkách obyvatele Krymu, který připojil k Rusku na jaře. Stejně tak by se ještě dál mohl projevovat vliv sankcí, to je podle ministra běh na dlouhou trať. Bylo by dobré, kdyby cílily na okruh lidí kolem Putina, kteří mu potom dají příslušné rady.

„Je třeba projevit prokazatelně jistou míru rozhodnosti, protože jinak vás Putin nebude brát vážně jako partnera,“ uvedl Stropnický, podle něhož separatisté mají zbraně z Ruska. To bere v podstatě za prokazatelné. Putinovy „dezinformace“ podle ministra nelze brát vážně. „Já bych řekl, že dezinformační válku vyhrává Rusko v tuto chvíli, i tu indoktrinační, řekněme,“ pokračoval šéf rezortu s poukazem na to, že část západní společnosti Putinovi věří. Faktem také je, že v demokratické společnosti se různá rozhodnutí rodí obtížněji než ve „spoutaných společnostech“, ale podle Stropnického bychom měli být rádi, že tu demokracii máme.

NATO může Ukrajině poskytnout rady nebo know-how, ale rozhodně by nemělo nabízet zbraně. „To by bylo druhou stranou okamžitě zneužito,“ míní Stropnický. Dále může být poskytnuta zdravotnická pomoc, humanitární pomoc, ale třeba také odborníci na logistiku, kterých má Ukrajina zjevně nedostatek. „Česko určitě může nabídnout pozemní protivzdušnou obranu, protichemickou jednotku, zdravotnickou pomoc, můžeme toho nabídnout poměrně dost,“ shrnul možnosti Stropnický.

V tuto chvíli ale prý vůbec nelze uvažovat o tom, že by se Ukrajina mohla stát členem NATO. I Česká republika musela ujít kus cesty, než se stala členem, a Ukrajina na tuto cestu zatím nenastoupila. V tuto chvíli musí ale především posílit svou armádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…