Putinovi se podle britského tisku povedl hodně mazaný kousek. Podívejte se sami

25.05.2015 13:54

Britský bulvární plátek Daily Mail konstatuje, že bývalý důstojník KGB Vladimir Putin ví, jak otočit nepřízeň osudu ve svůj prospěch. Absenci britského premiéra Davida Camerona na oslavách 70. výročí skončení 2. sv. války ruský prezident vyřešil vskutku originálně. V rámci své propagandy nabídl volná místa na VIP tribuně třem britským veteránům.

Putinovi se podle britského tisku povedl hodně mazaný kousek. Podívejte se sami
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Tři členové arktického konvoje, Ernie Kennedy, Geoff Shelton a David Craig, tak seděli těsně za ruským prezidentem po boku čínského vůdce Si Ťin-pchinga. Jejich bílé barety byly jasně viditelné na všech hlavních záběrech vysílaných ruskou státní televizí. „Úspěch Putinovy propagandy byl dovršen poté, co dva z výše zmíněné trojice veteránů z druhé světové války kritizovali Cameronovo rozhodnutí nezúčastnit se oslav a označili je za dětinské,“ všímá si britský deník, který dodává, že úkolem Kennedyho, Sheltona a Craiga za války bylo doručovat v rámci námořního konvoje zásoby ruským spojencům v době, kdy se bránili německé invazi na východní frontě.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Britský ministerský předseda David Cameron se podobně jaké většina západních vůdců rozhodl oslav nezúčastnit, aby tak vyjádřil protest proti anexi Krymu a vojenské intervenci Ruska na východní Ukrajině. Místo Camerona tak do Moskvy přijel vnuk Winstona Churchilla a poslanec parlamentu Nicholas Soames. „Prezident Putin nám na oslavách zajistil ta nejlepší místa. Myslím, že chtěl ukázat, že já a moji dva kamarádi jsme fakticky v nepřítomnosti premiéra Camerona reprezentovali Velkou Británii. David Cameron měl přijet a já jsem na něj velmi naštvaný, že tak neučinil. Nezáleží na tom, co si myslí o Putinově režimu či ukrajinském konfliktu, svým rozhodnutím ovšem zneuctil 20 miliónů ruských obětí,“ cituje Daily Mail vyjádření devětaosmdesátiletého Geoffa Sheltona.

Stejného názoru je i devadesátiletý Sheltonův spolubojovník Craig z Kilmarnocku. „Rusové se k nám zachovali lépe než naše vlastní vláda, která se chová jako rozmazlené děcko. Když jsem se díval na vojenskou přehlídku, tak jsem myslel na ty milióny Rusů, kteří položili své životy za to, aby nám pomohli vyhrát druhou světovou válku“. Naopak vnuk někdejšího ministerského předsedy Churchilla, Nicholas Soames, dává Cameronovi za pravdu. „Udělal dobře, že se vojenské přehlídky neúčastnil. Vzdát hold válečným veteránům však jistě mohl. Když jsem slyšel slova válečných veteránů na premiérovu adresu, nebylo mi úplně příjemně po těle. Jejich mise v průběhu druhé světové války patřila k nejnebezpečnějším,“ nechal se slyšet Soames. Účastníci arktického konvoje byli za své služby oceněni předloni po dlouhém úsilí docílit oficiálního uznání. Prezident Putin jim nyní udělil jedno z nejvyšší ruských vojenských ocenění – Řád Ušakova.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …