Putinovo eso sestřeleno. Západ upozorňuje na zaostalost ruské armády, ta se vrací k hrubé síle

06.03.2022 8:14

Před jedenácti dny ruský prezident Vladimir Putin nařídil svým vojákům vtrhnout na Ukrajinu. Mezinárodní měnový fond už bije na poplach a varuje, že ruská invaze na Ukrajinu bolestivě dolehne na ekonomiky celého světa. Čínský ministr zahraničí Wang I vyzval Západ, aby bral obavy Ruska o svou bezpečnost vážně. Putin zdůvodňuje invazi na Ukrajinu právě starostí o bezpečnost Ruska. V USA se mezitím hlásí do boje na 3 tisíce dobrovolníků, sdělilo velvyslanectví Ukrajiny ve Washingtonu. BBC zhodnotila stav ruské armády. V Kremlu nebudou rádi.

Putinovo eso sestřeleno. Západ upozorňuje na zaostalost ruské armády, ta se vrací k hrubé síle
Foto: Repro Twitter
Popisek: Charkov - 24.2.2022

Čína se znovu vyjádřila k ruské invazi na Ukrajinu. Čínský ministr zahraničí Wang I v rozhovoru s ministrem zahraničí USA Antonym Blinkenem vyzval USA, NATO i Evropskou unii, aby brali vážně ruské obavy o vlastní bezpečnost. Stejně tak vyzývá Západ, aby „nepřiléval oleje do ohně“ a žádá, aby válku ukončily Rusko a Ukrajina společně sedící u jednoho stolu.

  • O rozhovoru čínského ministra zahraničí s jeho americkým protějškem informovala BBC.

Mezitím se k boji s ruskými okupanty na Ukrajině dobrovolně přihlásilo na 3 tisíce Američanů. Zástupce ukrajinského velvyslanectví ve Washingtonu to oznámil Hlasu Ameriky.

Od 24. února 2022, kdy ruský prezident Vladimir Putin nařídil svým vojákům, aby napadli Ukrajinu, volá ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj po tom, aby se do bojů proti ruským agresorům zapojili také dobrovolníci ze Západu. Podle Zelenského teď na straně Ukrajiny bojuje asi 16 tisíc dobrovolníků ze zahraničí.

BBC navíc upozorňuje, že jedenáct dní od útoku na Ukrajinu se ukazuje, v jak špatném stavu je ruská armáda. „Před invazí se předpokládalo, že armáda prošla radikální přestavbou a reorganizovala se na takzvané ‚taktické skupiny‘. Tyto jednotky o síle 800 až 1000 mužů by operovaly v těsné koordinaci s tanky, drony a odpalovacími raketovými systémy, aby na nepřítele dopadl několikanásobný úder. Ale k tomu na Ukrajině nedošlo. Ruští velitelé, zejména na severu, zjevně nedokázali plně využít tento moderní druh války,“ napsala BBC.

Informace o zoufalém stavu ruské armády zaznívají i jinde. Ukrajinci šíří internetem video, na kterém se jejich vojáci nevěřícně smějí při prohlídce zabaveného ruského materiálu. „To je ještě větší šrot než naše vybavení,“ kroutí hlavou (v originálním znění je video plné oblíbeného slovíčka „chuj“).

Návrat k hrubé síle

„Ruská vojenská taktika se vrátila k hrubé, ale osvědčené doktríně: obklíčit město, bušit do něj nálety, tankovou a dělostřeleckou palbou a zlomit morálku jak jeho obránců, tak těch, kteří se prostě snaží přežít,“ pokračovala BBC.

Této taktice odpovídají neutuchající údery na různá ukrajinská města, v čele s Charkovem a s Kyjevem. Rusové dál bombardují i přístavní město Mariupol ležící na jihovýchodě Ukrajiny, kde je podle americké CNN tak strašná situace, že obyvatelé města už ani nezvládají sbírat mrtvé ležící na ulicích.

V sobotu sice měl být otevřen bezpečnostní koridor pro civilisty, ale ukrajinská strana oznámila, že ruské síly dohodnuté příměří porušovaly a dál bombardovaly Mariupol.

Mezi Polskem a Spojenými státy probíhají rozhovory, zda by polská strana mohla předat Ukrajincům své migy a od Spojených států obdržet stíhačky F-16 na ochranu vlastního vzdušného prostoru. Ukrajinští piloti, kteří jsou zvyklí létat na někdejších sovětských strojích a jejich pozdějších ruských nástupcích, by tuto pomoc uvítali.

Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) oznámila světu jeden velký úspěch. Ukrajinští vojáci dokázali sestřelit 2 ruské piloty. Jeden přežil, byl zajat a ukázalo se, že jde o jedno z Putinových leteckých es.  Má jít o majora Krasnojarceva, který sehrál důležitou roli v bojích nad Sýrií. „Byl poctěn audienci u Bašára al-Asada za jeho zvěrstva napáchaná v Sýrii,“ uvedla SBU na twitteru.

Ukrajinská SBU hlásí úspěch

Ukrajina požádala Mezinárodní měnový fond o půjčku 1,4 miliardy dolarů. Tato žádost bude posouzena příští týden. Už o víkendu však MMF vydal varovnou zprávu, že válka na Ukrajině bude mít výrazně negativní vliv na světovou ekonomiku. Čím bude tato válka delší, tím bude takovýto dopad horší.

„I když situace zůstává velmi proměnlivá a výhled podléhá mimořádné nejistotě, ekonomické důsledky jsou již velmi vážné,“ napsal MMF v prohlášení. „Pokud by konflikt eskaloval, ekonomické škody by byly o to ničivější.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…