Putinův pudlík Trump. Vážné varování Jefima Fištejna

16.01.2017 16:12

Publicista Jefim Fištejn se ve svém komentáři pro Český rozhlas zamyslel nad tím, zda prezident Donald Trump bude jen pudlem ruské hlavy státu Vladimira Putina.

Putinův pudlík Trump. Vážné varování Jefima Fištejna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

„Odpověď na tuto otázku nezřídka hledají pozorovatelé v přehnaných konotacích. Vlivný komentátor deníku New York Times Nicholas Kristof se rozpomněl na to, že bývalý britský premiér Tony Blair byl často nazýván v tisku ‚věrným pudlem George Bushe‘ – to kvůli podpoře amerického tažení v Iráku – a klade si otázku, zda Trump nakonec nebude Putinovým pudlem v Bílém domě?“ konstatuje Fištejn.

Kristof podle něj konstatuje, že jde o celistvost americké demokracie. O to, zda zahraniční diktátor má být odměněn za útok proti Spojeným státům. O to, zda v čele země bude stát prezident nebo pudl,“ uvedl.

V této souvislosti se hovoří o tom, že prezident Trump bude vstřícnější vůči Rusku než Barack Obama. Zároveň prý v roce 2017 začne rušit sankce. Jsou však i tací komentátoři, kteří takové závěry nepředpokládají.

Původní text ZDE.

„Komentátor časopisu Forbes Paul Gregory si myslí, že z náklonnosti k Putinovi vyléčí Trumpa fiasko Obamova restartu ve vztazích s Ruskem. Za drobné a nepodstatné Putinovy ústupky zaplatila Obamova vláda zrušením záměru vybudovat protiraketový štít ve východní Evropě,“ konstatuje Fištejn a uvádí i zábor Krymu, podporu separatistů na východě Ukrajiny či hybridní válku proti Evropě.

„Trumpovi odpůrci v Americe budou v příštích letech klást důraz na tezi, že jen zásah ruských hackerů přivedl Trumpa do Bílého domu. Není vyloučeno, že právě to paradoxně donutí Donalda Trumpa být ve svých vztazích s Kremlem obezřetnějším,“ dodává Fištejn. 

Závěrem pak ještě uvádí Gregoryho názor, že k žádným podstatným americkým ústupkům vůči Kremlu nedojde a dojít nemůže, protože není nic, co by byl Putin schopen nabídnout Spojeným státům výměnou za zrušení sankcí. „Jak na Ukrajině, tak na Blízkém východě či jinde jsou zájmy Putina v protikladu se zájmy Ameriky. Pokusy o bezdůvodné sbližování musí skončit stejným fiaskem jako Obamův restart,“ konstatuje podle Fištejna Gregory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…