Putinův velmi blízký poradce: Světový řád je v rozkladu. Když budeme trucovat, hrozí světová válka. Horká a likvidační

25.01.2015 16:59

Igor Ivanov, bývalý ruský ministr zahraničí a dnes údajně jeden z nejbližších bezpečnostních poradců Vladimira Putina, napsal varující text, podle kterého bychom se měli vyhnout úvahám o obnovení "studené války". Za současných okolností by totiž podle něj toto rozložení sil nevedlo k mírovému soupeření, ale ke krvavé světové válce s nepředstavitelným globálním dopadem.

Putinův velmi blízký poradce: Světový řád je v rozkladu. Když budeme trucovat, hrozí světová válka. Horká a likvidační
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Exministr Ivanov připomíná, že v souvislosti s válkou na Ukrajině se čím dál častěji začíná mluvit o návratu atmosféry studené války. Tyto argumenty jsou však podle něj spíše propagandistické povahy a určeny jsou především k tomu, aby se příslušní činitelé osvobodili od své zodpovědnosti.

"Podle mého názoru je návrat do časů studené války prostě nemožný. Svět se radikálně změnil a žijeme v nové realitě, která se nevejde do starých paradigmat,“ píše Ivanov v textu, který se objevil na webu Valdajského klubu.

V časech studené války podle něj mezinárodní vztahy fungovaly na bázi výsledků druhé světové války a motivovány byly hlavně strachem z globální katastrofy v podobě jaderné války. Dnes však žijeme v situaci, kdy starý svět už přestal existovat a nový pořádek se ještě neustavil, což je hlavní rozdíl oproti časům studené války.

Celý text si v angličtině přečtěte ZDE.

K dispozici jsou stále stejné mezinárodní instituce a platí stále stejné principy mezinárodního práva. Ukrajinská krize však jednoznačně ukázala, že se oboje z toho stává stále méně efektivním. Pravidla mezinárodního práva jsou kvůli subjektivním politickým zájmům porušována zcela běžně.

Pro mezinárodní bezpečnost je prý velmi důležité, aby toto přechodné období skončilo co nedříve. Zpoždění totiž může vést k vážným následkům.

"Dnes existuje mnoho důvodů k tomu, že jaderná válka je pravděpodobnější než za studené války. USA a Rusko zmrazily jednání o nešíření jaderných zbraní. Při absenci politického dialogu a dramatickém zvýšení vzájemné nedůvěry se vystupňovala hrozba spontánních incidentů, třeba i s jadernými zbraněni,“ píše Ivanov.

Roste podle něj též hrozba regionálních konfliktů. Například na Blízkém východě dokázal stav rozděleného světa za studené války zjednat pořádek během několika dní. Dnes žádný takový mechanismus neexistuje. Nedávný teroristický útok v Paříži navíc ukázal, jak je moderní společnost zranitelná.

"Když nebudeme držet krok s rychle se proměňujícím světem, nedokážeme v jednadvacátém století účinně řešit problémy,“ varuje diplomat. "Hrozba války by v celém světě měla dát zapomenout na ambice a umožnit seriózní dialog o Novém světovém řádu. V opačném případě bychom neměli 'studenou válku', ale skutečnou 'světovou válku',“ končí Ivanov své varování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…