ŘSD se dnes seznámí s nabídkami na audit mýtného systému

17.05.2019 6:35

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes otevře obálky s nabídkami uchazečů o audit nového mýtného systému, který bude provozovat konsorcium společností CzechToll/SkyToll. Cenu desetiletého kontraktu na kontrolu fungování mýta úřad odhaduje na 495 milionů korun. Mýtný systém bude od příštího roku na zhruba 2 100 kilometrech dálnic a silnic první třídy.

ŘSD se dnes seznámí s nabídkami na audit mýtného systému
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Náklady na kontrolu fungování mýta jsou až o polovinu vyšší než u současného systému. Hlavním důvodem nárůstu ceny je rozšíření mýta o téměř 870 kilometrů silnic první třídy. Vedle toho se rozšíří i některé činnosti auditora a jejich náročnost.

Nezávislý auditor by měl vykonávat expertní kontrolu dat o provozu vozidel v mýtném systému. Podle výsledků měření následně stanoví účinnost mýta. Ta podle současného správce mýta, společnosti Kapsch, nyní dosahuje 99,7 procenta. Budoucí provozovatel mýta, společnost CzechToll, uvedl, že při prvních testech nového systému byla úspěšnost detekce nové palubní jednotky ve vymezených mýtných úsecích také kolem 99,7 procenta.

Část silnic první třídy, o které se systém příští rok rozroste, bude pravděpodobně s nulovou sazbou. Kraje si ji přejí zavést na zhruba 600 kilometrech. Supervizor však bude funkčnost mýta kontrolovat i na těchto úsecích, protože mýtný systém na nich bude i přes nulové poplatky řidičů zaveden.

Nový provozovatel CzechToll zvítězil v tendru na provozovatele mýtného systému s nabídkou 10,75 miliardy korun za deset let provozu. Vystřídá současného správce mýta, rakouskou firmu Kapsch. Dosavadní mikrovlnnou technologii nahradí satelitní systém. Elektronické mýtné pro kamiony bylo v Česku spuštěno v roce 2007.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…