Řádění demonstrantů v Hamburku vrcholí. Koho v minulých dnech nesebrali, ten dnes dorazil znova. Náš reportér vše sleduje zblízka

08.07.2017 18:07

Srp a kladivo, vlajky levicových hnutí. V Hamburku se sešli zastánci práv homosexuálů, feministky či vyznavači stylu black bloc. Desítky tisíc lidí se daly do pohybu na demonstraci, kterou finišují protesty proti summitu G20. Někteří z aktivistů předváděli připravené performance. Ukázali také, jak dokážou „zkrotit Donalda Trumpa“. Koupit jste mohli i knihu Kapitál.

Řádění demonstrantů v Hamburku vrcholí. Koho v minulých dnech nesebrali, ten dnes dorazil znova. Náš reportér vše sleduje zblízka
Foto: Vít Hassan
Popisek: Druhý den summitu G20. Masová demonstrace proti globalizaci v Hamburku

Protesty jdou s končícím summitem G20 do finále. Na dnešek svolali odpůrci globalizace demonstraci, která měla být největší z těch, které už Hamburk zažil. Cestou na masovou akci, která bylo ohlášena jako mírová akce s cílem upozornit na solidaritu bez hranic, ovšem odmítající G20, míjel fotoreportér ParlamentníchListů.cz také demonstraci SPD. Ta sice měla minimální účast, ale tito lidé chtěli ukázat, že Hamburk není jen místem šarvátek a odporu proti summitu.

Na ohlášenou demonstraci se začali lidé scházet na Willy-Brandt-Strasse kolem 11 hodiny. „Má být mírová, očekávala se účast asi čtyřiceti tisíc lidí, zatím nedokážu odhadnout, jestli to tak opravdu je. Jsou tu lidé různého ražení. Řekl bych, že se spojili nejrůznější levicoví aktivisté. Vidět jsou komunistické vlajky se srpem a kladivem, ale také vlajky, které jsou znamením feminismu. Jsou tu zastánci práv homosexuálů. Turci, kteří protestují proti Erdoganovi. Ale na místě je i Antifa, tvrdé jádro levicových radikálů, je jich asi pět set. V podstatě lidé, kteří se účastnili radikálních akcí, teď přišli i na tuto demonstraci, která je ohlášená jako mírová,“ popisoval fotoreportér ParlamentníchListů.cz.

Lidé, kteří na demonstraci přišli, měli na Deichtorplatz připravené performance. „Jeden z aktivistů navléknul lidem na hlavy papírové tašky s vlajkami některých zemí G20, ti pak tancovali. Jeden z nich představoval Trumpa. Pak další z protagonistů ‚představení‘ chytil tzv. ‚Trumpa‘ do obruče a křičel, že Donalda Trumpa zkrotili,“ uvedl z místa fotoreportér, který zmínil i to, že u stánků byly k dostání odznaky s Trockým, Marxem nebo Kapitál. Dav se dal do pohybu kolem jedné hodiny po poledni. Motto demonstrace znělo Grenzenlose Solidarität statt G20. Demonstranti se rozešli kolem půl páté. Kromě jednoho drobného incidentu se akce obešla bez potyček a tentokrát policie zasahovat nemusela.

Sobotní masová demonstrace. Foto: Vít Hassan

Protesty začaly ve čtvrtek – Vítejte v pekle

Protesty v masovém měřítku proti summitu dvaceti nejvyspělejších zemí světa trvají už od čtvrtka. Odstartovaly demonstrací levicových radikálů s názvem Vítejte v pekle. Ukázalo se, že název byl příznačný. Ve městě hořela auta, odpadkové koše a barikády.

Na samotné demonstraci nejtvrdších levicových radikálů na slavném Rybím trhu (Fischmarkt) padala velmi silná slova. Jde prý o summit dvaceti „hnusných“ zemí světa. Desítky policistů včetně těžkooděnců hlídaly skupinu asi pěti set radikálů, kteří se scházeli kolem pódia, kterému vévodil velký nápis Summit G20: Vítejte v pekle.

Postupně demonstrantů přibývalo. Promluvil k nim uprchlík z Afriky, ze Súdánu, který upozornil, že Afričané se vlastně nalézají ve dvojím ohni. V jejich rodných zemích je utlačují diktátoři, které Západ podporuje. Podporuje je i NATO, které řečník označil za „teroristickou organizaci“.

Policejních dodávek a strážců zákona bylo na místě tolik, že šlo bez nadsázky říci, že se jimi náměstí jen modrá. Nad demonstranty létaly policejní vrtulníky, k dispozici policie měla vodní děla. Kolem sedmé hodiny atmosféra začala houstnout, ke slovu se dostaly dýmovnice, slzný plyn a obušky.

Násilné střety pak pokračovaly v pátek, v první den summitu, s ještě větší razancí. Během dne demonstrující blokovali ulice města, těžkooděnci je vytlačovali z modrých zón.

Pozornost radikálů se soustředila na prostor kolem budovy Labské filharmonie, kde probíhaly přípravy na setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina. Došlo i na tvrdou bitku mezi příznivci Antify, kteří použili proti policii láhve, kobercové nože, betonové cihly i dlažební kostky. Na ulicích stavěli barikády, které zapalovali.

Dav demonstrantů byl těžkooděnci rozehnán asi po hodinovém boji, kdy levicoví radikálové po těžkooděncích bez přestání metali lahve, dlažební kostky a dýmovnice. Těžkooděnci na radikály nasadili několik vodních děl a stříleli po nich hlinikové náboje se slzným plynem, které byly tak horké, že na zemi roztavily asfalt a přilepily se k němu. Teprve pak se postupně nejtvrdší jádro radikálů začalo tříštit.

Protestní akce, podle vyjádření místních obyvatel, zdržely i amerického prezidenta Donalda Trumpa, který musel objíždět město a najít si jinou cestu k jednacímu sálu, než měl původně v plánu.

Večer pak byl ve čtvrti St. Pauli na bulváru Reeperbahn uspořádán happening. I ten byl ostře sledován policií. Rabování ve městě a potyčky pokračovaly i v noci.

Kvůli summitu lídrů zemí skupiny G20 byla vytyčena zóna v rozsahu 38 kilometrů čtverečních kolem jednacího sálu, v níž bylo přísně zakázáno pořádat jakákoli shromáždění a demonstrace. Levicoví radikálové však dávali najevo, že si z tohoto nařízení nic nedělají a v tzv. modré bezpečnostní zóně se i navzdory tomuto nařízení scházeli. Zátarasy stavěné anarchisty byly k vidění po celém Hamburku.

Summit státníků nejbohatších ekonomik světa svolala německá kancléřka Angela Merkelová. Poprvé se tu sešli ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump.

Dvoudenní summit dnes, v sobotu, v Hamburku končí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…