Radikální vystoupení kandidáta na šéfa KSČM Josefa Skály: Prohráli volby, krčí se v parlamentní menšině, vztekají se. A Babišovi chtějí svázat ruce!

20.04.2018 16:10

HORKÉ TÉMA Komunisty čeká sjezd. Svedou na něm mimo jiné boj o post předsedy strany. Jedním z uchazečů o křeslo šéfa je i stávající místopředseda pro ideologickou práci Josef Skála. Ten těsně před sjezdem zavítal do pořadu Horké téma televize ParlamentníListy.cz a od plic promluvil o politické situaci v Česku. Místy ne právě lichotivý účet vystavil i premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a zastal se hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Radikální vystoupení kandidáta na šéfa KSČM Josefa Skály: Prohráli volby, krčí se v parlamentní menšině, vztekají se. A Babišovi chtějí svázat ruce!
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Josef Skála v pořadu Horké téma

Hned na úvod konstatoval, že snad brzy budeme mít vládu s důvěrou. Ale mohli jsme ji mít dřív, kdyby se Andrej Babiš (ANO) opřel o ty sněmovní strany, které získaly protestní hlasy, teď především o KSČM, o hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a částečně o ČSSD, byť tam to podle Skály není s těmi protestními hlasy tak jisté.

Přesto, kdyby se spojily tyto čtyři strany, měly by ústavní většinu. „Změny, které pan premiér v demisi slíbil před volbami, by se daly realizovat mnohem rychleji a razantněji,“ podotkl Skála. A proč už takové spojenectví dávno neuzavřel? „Zřejmě je pod nějakými tlaky, těžko to posuzovat,“ uvedl Skála s tím že se v minulém volebním období vymezil proti lumpárnám posledních třiceti let, „především proti loupeži tisíciletí“. Skála měl tady zřejmě na mysli kuponovou privatizaci z 90. let minulého století.

Skála se v této souvislosti zastal hnutí SPD Tomia Okamury. „Já si nemyslím, že SPD je radikálně pravicová strana. Dokonce jsem toho názoru, že pokus o permanentní démonizaci SPD jako div ne fašizoidních xenofobů, a podobné pojmy padají, že to je velice účelová záležitost, která má vyřadit ze hry jeden z docela výrazných subjektů, o něž se stabilní vláda může opřít. Je to snaha těch, kdo prohráli ve volbách, kdo jsou v parlamentní menšině a chtějí nějakým způsobem svázat hnutí ANO a panu premiérovi Babišovi ruce, aby nemohl provádět to, co slíbil před volbami,“ podotkl místopředseda strany.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

ODS, TOP 09 a další strany, které prohrály volby, se dnes „krčí v parlamentní menšině, vztekají se, dělají drahoty a jaksi zlobí“.

Podobnou metodu prý ti, co prohráli volby, uplatňují i vůči KSČM, když říkají, že to není demokratická strana. Podle Skály jsou to však jen bláboly. „Objektivní a věcné pozadí ty bláboly o tom, že nejsme demokratickou stranou, nemají,“ uvedl doslova. Komunisté mají před sebou budoucnost, jen se musí stát stranou budoucnosti a bojovat proti všem lumpárnám napravitelným už dnes. „Zároveň ale nebude v lidech živit planou víru v zázraky, na které dnes nedojde,“ řekl Skála.  

VIDEO Host pořadu Horké téma Josef Skála

„Pan předseda je samozřejmě ve schizofrenní situaci. On není levicovým politikem, ANO není levicovou stranou, hledal tedy oporu vpravo, nehledě na to, že právě vůči těmto silám se vymezoval před volbami,“ pokračoval v popisu povolební situace místopředseda KSČM. Babiš by podle názoru komunisty udělal lépe, kdy si uchoval jistou názorovou konzistenci.

Konzistentní by mohl být např. v případě víkendového útoku v Sýrii, kdy premiér během osmačtyřiceti hodin stihl několikrát změnit názor. Komunisté mají problém s tím, že Babiš už třikrát selhal. Zřejmě v kauze údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, jenž byl vydán do USA, v kauze novičok a teď i v první reakci na útok v Sýrii. KSČM se proto musí mít na pozoru. „Třikrát česká diplomacie selhala, když podpořila naléhání některých spojenců, navzdory tomu, že nebyla k dispozici sebemenší fakta,“ konstatoval místopředseda KSČM.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Jenže to nic nemění na tom, že Andrej Babiš je jasným vítězem voleb, s nímž je třeba jednat. Komunisté by si měli dát pozor, aby nedopadli třeba jako komunisté ve Francii, kteří se v jistém období podíleli na vládě, a to je velmi zničilo. KSČM chce jít jinou cestou, chce mít volné ruce k provádění vlastní radikálně levicové politiky a současně chce kontrolovat vládu.

O tom, co to znamená, provádět radikálně levicovou politiku, se prý můžeme přesvědčit u druhého československého prezidenta Edvarda Beneše a u předsedy KSČ Klementa Gottwalda. Tito pánové prý společnými silami dokázali „štípnout“ český kapitál po roce 1945, dokázali „vyřadit ze hry jeho kolaborantskou část“, řekl Skála. „Těžko někdo o Klementu Gottwaldovi řekne, že to byl nějaký oportunista, zrádce a tak dále,“ doplnil ještě místopředseda strany. Pokud chtějí být dnešní komunisté stejnou radikálně levicovou silou, nebudou to mít snadné. Podle hosta to vyžaduje určitou schopnost strategického uvažování, určitou erudici a tak podobně.

Kabinet mohou kontrolovat např. skrze své náměstky na resortech, kteří by jako štiky, jak se vyjádřil sám Skála, bděli nad tím, aby se na ministerstvech neopakovaly některé přešlapy z minulosti.

Čeští komunisté však prý nesmí udělat žádné rozhodnutí, z něhož by „čpěla krev a střelný prach“. Vláda by se tedy měla zavázat k tomu, že vojenskou sílu použije jen tehdy, když je země napadena zvenčí nebo když použití vojenské síly posvětí OSN. Jakákoli jiná možnost je pro KSČM nepřijatelná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…