Radikálové se chystají do Ústí. Do cesty se jim postaví občanské iniciativy

19.04.2014 19:47

Občanské iniciativy ohlásily na 1. květen zábor ulic vedoucích do sociálně vyloučených lokalit v Ústí nad Labem. Chtějí tak zabránit tomu, aby se místní obyvatelé stali terčem pravicových radikálů, kteří chystají pochod centrem města. Informoval o tom Miroslav Brož z občanského sdružení Konexe.

Radikálové se chystají do Ústí. Do cesty se jim postaví občanské iniciativy
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

Shromáždění na centrálním Mírovém náměstí a následný pochod městem ohlásila Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Podle podkladů ke shromáždění počítá až s 500 lidmi. Dosud se příznivci strany scházeli 1. května většinou v Praze. Na facebookových stránkách události už avizuje i mezinárodní účast, mimo jiné zástupců německé krajně pravicové strany NPD. V Ústí nad Labem budou zabrané prakticky veškeré plochy v centru města, tradiční prvomájové akce plánují i další politické strany.

Trasa pochodu DSSS vede kolem několika ulic, které vedou do největšího ústeckého ghetta, Předlic. „Ohlásili jsme zábor těchto ulic, aby se do nich radikálové nemohli dostat. Zábor máme i ve středu samotných Předlic, kde žije nejvíc sociálně slabých," řekl Brož. Sdružení Konexe chystá pro místní lidi podporu. „Budeme mít program pro děti, abychom je zabavili. Pro dospělé bude na místě i psycholog a farář," doplnil Brož.

Jaká opatření přijme, policie tají

Kolik radikálů do Ústí nad Labem přijede, zatím policie netuší. „Situaci monitorujeme a vyhodnocujeme a přijmeme odpovídající opatření. Z taktických důvodů ale nebudeme upřesňovat jaká," řekla ČTK mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. S posílením hlídek počítá i vedení ústeckých strážníků. „Ve spolupráci s policií budeme připraveni, aby nebyl narušován veřejný pořádek," doplnil zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.
V případě, že by řečníci porušili zákon, mohou úřady shromáždění rozpustit. „Budeme mít na místě úředníka, který tuto pravomoc má," řekl ČTK starosta centrálního městského obvodu Jan Tvrdík (ODS).

Poslední velkou akci pravicových radikálů zažilo Ústí nad Labem v dubnu 2009, tehdy městem prošlo asi 400 radikálů z Česka, Německa a Slovenska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…