Radost v ČSSD, u Babiše, překvapivě i v ODS. Podívejte se, koho po prvním kole senátních voleb pochválí

11.10.2014 21:29

Ve dvě hodiny odpoledne se zavřely volební místnosti a začaly se sčítat hlasy uchazečů o Senát. Bojuje se o třetinu křesel v horní komoře. Udrží si většinu v Senátu i po tomto klání ČSSD? Přinášíme téměř konečné výsledky sčítání hlasů. Premiér Bohuslav Sobotka dal najevo, že by považoval za úspěch zisk devíti křesel ze sedmadvaceti. Svá očekávání naznačili i politici dalších stran.

Radost v ČSSD, u Babiše, překvapivě i v ODS. Podívejte se, koho po prvním kole senátních voleb pochválí
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

O sedmadvacet senátních křesel bojovalo přesně 242 politiků, Sociální demokraté v Lidovém domě čekají na to, jestli se jim podaří obhájit 23 mandátů, které získala před šesti lety. Sobotka by považoval za úspěch zisk alespoň devíti mandátů. Nakonec bude ČSSD bojovat o 18 křesel.

Ve štábu hnutí ANO byl po uzavření volebních místností klid, ale jak se postupně sčítaly výsledky, na tváři šéfa hnutí Andreje Babiše Bylo znát spokojenost. U komunistů panovalo zklamání, neboť do druhého kola nepostoupil žádný kandidát KSČM. To u TOP 09 bylo živo už od odpoledne. Schwarzenberg si ve vyjádření postěžoval, že v těchto volbách hrají nemalou roli „prachy pana Babiše“. „A bojovat proti velkým penězům je poněkud těžší. Velké peníze totiž hrají roli všude,“ poznamenal předseda.

V pražském sídle ODS dominuje skromnost. Předseda strany Petr Fiala ale poznamenal, že ODS nezmizela z politické mapy na komunální úrovni, takže může být spokojen. ODS bude bojovat i o Senát.  

Už je téměř jasno

Po jednadvacáté hodině už se ve všech senátních obvodech podařilo sečíst téměř sto procent výsledků. V Chebu do druhého kola postoupí Miroslav Nenutil (ČSSD) a proti němu Jiří Dufka z ANO. V Lounech se ve druhém kole utkají ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a Zdeňka Hamousová z hnutí ANO. V obvodu Plzeň-město se ukázalo, že do druhého kola postoupí Lumír Aschenbrenner (ODS a Koruna česká), přičemž proti němu stane sociální demokrat Václav Šimánek.

Na výsledky sčítání hlasů se můžete podívat ZDE

Ve Strakonicích se ve druhém kole utkají Martin Gregora (TOP 09 a Starostové) a proti němu Karel Kratochvíle z ČSSD. V obvodě Pelhřimov postoupil současný předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a známý „zpívající právník" Ivo Jahelka (TOP 09 a Starostové).  V Příbrami čeká další kolo politického boje na Vladimíra Dandu z hnutí ANO a Jiřího Buriana z ODS.

Na Kladně se ukázalo, že ve druhém kole svedou boj o křeslo senátora ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a Michaela Vojtová za TOP 09 a Starosty. Na severu Čech v Děčíně do druhého kola nastoupí Jiří Linhart (STAN) a sociální demokrat Jaroslav Sykáček. O pět setin procenta za Sykáčkem je Marcela Dvořáčková z ANO a protože ještě není sečteno sto procent hlasů, pozice na druhém a třetím místě se ještě může proměnit. V České Lípě se daří Jiřímu Voseckému (Starostové pro Liberecký kraj) a Karlu Kapounovi z ČSSD.

V Trutnově do dalšího boje postoupí Adolf Klepš (TOP 09 a Starostové) a Jiří Hlavatý z hnutí ANO. V Kolíně zamíří do druhého kola sociální demokratka Emilie Třísková a občanský demokrat Milan Rak. V Hradci Králové nakonec dojde na souboj Jaroslava Malého (ČSSD) a občanského demokrata Oldřicha Vlasáka.

V Rychnově nad Kněžnou tvoří vítěznou dvojici Miroslav Antl (ČSSD) a Luboš Řehák (KDU-ČSL). Ve Žďáru nad Sázavou na Vysočině se ve druhém kole setkají sociální demokratka Dagmar Zvěřinová a lidovec František Bradáč. Na jihu Moravy ve Znojmě to bude Pavel Štohl z ČSSD a Jiří Němec z KDU-ČSL.

Ve Vyškově budou v politickém ringu pokračovat Ivo Bárek z ČSSD a lidovec Roman Celý. V obvodě Brno-město se nakonec utkají Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL) a sociální demokrat Karel Doležal. V Přerově do druhého kola postoupí ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) a Jitka Seitlová ze Strany zelených, která kandiduje s podporou lidovců.

V Olomouci se schyluje k souboji Jana Zahradníčka (ANO) a Aleny Šromové z KDU-ČSL. Ve Frýdku-Místku se nejlépe dařilo Jiřímu Hájkovi (ČSSD) a lidovci Jiřímu Carbolovi. V obvodě Ostrava-město do druhého kola postoupí Peter Koliba (ANO) a Petr Mihálik z ČSSD.

V Karviné se ve druhém kole utkají Radek Sušil z ČSSD a Martin Gebauer z ANO. Ve Zlíně na postup dosáhla současná místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) a František Čuba (SPO), oba s neobyčejně těsným rozdílem, který věští dramatické druhé kolo. Jasno je i v Uherském Hradišti- do druhého kola postoupí Ivo Valenta ze Strany soukromníků České republiky a lidovec Pavel Botek.

Na Praze 1 se druhého kolo odehraje mezi bývalým rektorem UK Václavem Hamplem, který kandiduje s podporu "Trojkoalice" KDU-ČSL, Starostů a Zelených, zatímco proti němu může stanout Zdeněk Schwarz z ODS.  V Praze 9 vypadá situace dramatičtěji, i vzhledem k pomalejšímu počítání hlasů. Druhému kolu je nejblíže Zuzana Baudyšová z hnutí ANO, kterou nejspíše vyzve Tomáš Kladívko z ODS. A jako poslední senátní obvod, kde se volilo, zveřejnila průběžné výsledky Praha 5. Zde se na prvním místě objevuje Václav Láska kandidující za Zelené s podporou KDU-ČSL. Na druhém místě zatím končí Pavel Žáček (ODS). K pražským výsledkům je ale třeba dodat, že k sečtení zbývá třetina i více hlasů. V ostatních obvodech je práce komisí téměř dokonána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…