Radši 8 kol než pásy. Tanky dneska nejedou

24.11.2023 8:50

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Západ z pokrytectví, které se z jeho pohledu projevuje tím, že na jedné straně podporuje Ukrajince, kteří masakrovali obyvatelstvo na Donbase, a dnes se projevuje stejně, když Západ podporuje Izrael útočící na palestinské civilisty. Pokud jde o situaci na bojišti na Ukrajině, Rusové dál útočí u Avdijivky a Ukrajinci dál vyvíjejí operace na jihu. A jakou roli v jejich počínání hrají tanky? Podle bezpečnostního analytika Nicholase Drummonda jinou, než by se na první pohled mohlo zdát.

Radši 8 kol než pásy. Tanky dneska nejedou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý tank Leopard 2

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí
Válka na Ukrajině trvá už 639 dní a ruský prezident Vladimir Putin sáhl ke srovnání vpádu ruských agresorů na Ukrajinu, s izraelským konfliktem mezi armádou a teroristy z hnutí Hamás, který trvá 7 týdnů.  Západ obvinil z pokrytectví.

„Putin prohlásil, že účastníci summitu G20, kteří vyjádřili šok nad pokračující ruskou válkou na Ukrajině, by měli být místo toho ‚šokováni‘ ‚krvavou‘ revolucí na euromajdanu z roku 2014 na Ukrajině a následnou válkou, kterou ‚kyjevský režim vedl proti vlastnímu lidu‘ na Donbase a ‚vyhlazením civilního obyvatelstva v Palestině, v Pásmu Gazy‘,“ napsal k washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Putin také naznačil, že je ochoten jednat o míru na Ukrajině. Jenže v mantinelech, které stanoví Rusko. Ani náznakem  nezmínil požadavek ukrajinské strany, že je ochotná jednat s Ruskem, pokud se Rusové stáhnou z území, které je z mezinárodního hlediska ukrajinské.

Naproti tomu, ze strany EU se Ukrajině dostalo zastání.

Bloomberg 21. listopadu oznámil, že Evropská unie (EU) navrhla plán na posílení bezpečnostních závazků členských států EU vůči Ukrajině. Bloomberg s odvoláním na předběžný návrh uvedl, že návrh EU bude vycházet ze stávajících bilaterálních dohod uzavřených v rámci deklarace Skupiny sedmi (G7) o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu. Návrh údajně obsahuje mechanismy pro: dlouhodobou vojenskou pomoc; výcvik ukrajinských sil; spolupráci s ukrajinskou domácí obrannou průmyslovou základnou (DIB); posílení schopnosti Ukrajiny čelit kybernetickým a hybridním hrozbám; pomoc při odminování; podpora reformního programu Ukrajiny v rámci procesu přistoupení k EU; pomoc při energetické transformaci Ukrajiny a úsilí o jadernou bezpečnost; a sdílení zpravodajských a satelitních snímků.

Zástupce EU pro zahraniční věci Josep Borrell 13. listopadu prohlásil, že Ukrajina je nejvyšší prioritou EU a že závazek EU vůči Ukrajině zůstává v platnosti.

Pokud jde o situaci na bojišti, bývalý důstojník pěchoty britské armády a dnes analytik a konzultant obranného průmyslu Nicholas Drummond se zamyslel nad rolí, jakou dnes hrají na bojišti tanky. Velké zastánce tankového vojska totiž nepotěší. Válka na Ukrajině totiž podle něj ukázala, že střety tanku s tankem jsou píše raritou. Tanky dnes hrají roli spíše mobilních děl určených k podpoře pěchoty.

Vyjádřil se v tomto smyslu na sociální síti X.

Válka na Ukrajině podle něj ukázala i to, že lepší, než techniku obkládat dalším a dalším pancéřováním, je lepší pracovat s technikou, která sice má dostatečnou palebnou sílu, ale je natolik lehká, aby se mohla rychle pohybovat v terénu a skrýt se, když bude třeba. „Nejlepší způsob, jak přežít, je rychle opustit oblast a schovat se – základní taktika, na kterou jsme zřejmě zapomněli,“ konstatoval.

„Výše uvedené faktory upřednostňují lehčí a obratnější kolová vozidla, což částečně vysvětluje, proč Japonsko a Itálie tolik investují do útočných děl 8x8. Typ-16 MCV a Centauro poskytují značnou palebnou sílu za mnohem nižší cenu, než je cena MBT. Jsou-li na kolečkách, mohou rychle reagovat. Kromě poskytování palebné podpory jsou také ideální pro průzkum a roli stíhačů tanků,“ napsal Drummond.

Bojová vozidla s patřičnou ráží budou podle analytika hrát stále větší roli. I když to neznamená, že by role tankových jednotek na bojišti zcela vymizela.

Co ukázala válka na Ukrajině

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolečka nebo pásy ? Analytik na baterky., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 24.11.2023 12:17:42
O kolečka nebo pásy až tak nejde - i když pokusný polygon zvaný Ukrajina některé zbraně už odmítá (např. francouzské kolové tanky), jiné západní zbraně musí projít přestavbou, aby vůbec byly použitelné, atd. Velká různorodost zbraní navíc působí problémy s municí, servisem, logistikou a samozřejmě se zácvikem osádek. Podstatná je při použití tankové techniky vzdušná podpora, resp. přímo vzdušná převaha, o které si mohou ukrové jen nechat zdát, a účinné odminovací postupy a zařízení. To ten "analytik" vůbec nezmiňuje - tzv. protiofenzíva ukrů skončila v ruských minových polích a spousta techniky ukrů byla zničena ruskými drony, raketami, bombami a děly. A ještě jeden "detail" - vojáci, kteří Ukrajině rychle docházejí a nemá ani kdo pracovat v týlu, protože miliony (!) civilistů utekly, než by se nechali zabít pro cizí zájmy. Prostě zbytková Ukrajina je totálně na dně a pindy panáků z EU a slouhů US zájmů na tom nic nezmění, protože už ani EU nemá z čeho brát a čelí rostoucímu odporu občanů (viz Slovensko, Maďarsko, Nizozemí, Francie, Německo...). Západu už zbývá jen propaganda a lež, ale ani lhát nelze donekonečna.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…