Ráj svobody slova! chválí Česko z ciziny. Ale prý je to jinak

18.05.2022 11:15 | Ze sítí

S koncem vlády Andreje Babiše (ANO) si Česko významně polepšilo v žebříčku zemí, u kterých se hodnotí svoboda slova. Ukazuje to žebříček organizace Reportéři bez hranic, která hodnotí svobodu slova ve 180 zemích světa. V hodnocení z roku 2021 bylo Česko čtyřicáté. Letos poskočilo na dvacátou příčku. Německo je šestnácté, Velká Británie dvacátá čtvrtá. Neúspěšný kandidát SPD v loňských podzimních volbách do Sněmovny Josef Nerušil má však o svobodě slova v Česku své pochybnosti.

Ráj svobody slova! chválí Česko z ciziny. Ale prý je to jinak
Foto: Archiv J. Neručila (Khalil Baalbaki)
Popisek: Josef Nerušil

V České republice je to se svobodou slova lepší než před rokem, kdy ještě Česku vládl Andrej Babiš (ANO) Alespoň podle žebříčku organizace Reportéři bez hranic. Česká republika v meziročním srovnání poskočila ze 40. na 20. příčku. Indie je na 150. místě a jako vůbec poslední, tedy 180., je Severní Korea.

„Novinářská organizace upozornila, že letošní žebříček vychází z dat shromážděných do konce ledna, a nezohledňuje tedy aktuální události včetně ruského vpádu na Ukrajinu. Uvedla také, že letos se hodnocení uskutečnilo na základě pozměněných kritérií, a tak je potřeba výsledky z let 2021 a 2022 srovnávat jen velmi opatrně,“ napsala ČTK, která na aktuální žebříček svobody slova upozornila.

Neúspěšný kandidát SPD v loňských podzimních volbách do Sněmovny Josef Nerušil nad umístěním Česka kroutí hlavou.

„Tohle je jak zpráva z Rádia Jerevan. Ano, vláda sice nechala bez jakéhokoliv právního základu ‚vypnout‘ několik desítek opozičních webů, vytvořila úřad vrchního cenzora a plánuje celkové ovládnutí veřejnoprávních médií kompletní obměnou mediálních rad, ale jasný, kdo jde s námi si přece nemůže stěžovat, i nějaké dotace na ta ‚správná‘ média budou. A nad to všechno – dostali jsme medaili od spřátelené neziskovky, tak jakou jinou svobodu médií by ta holota česká chtěla?“ otázal se Nerušil.

Josef Nerušil promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…