Raketomety dodali. Ale cíle stále kontrolují. Rozvědčík z Ukrajiny řekl, jak je mají USA pod palcem

05.08.2022 9:35 | On-line

Server britského deníku The Telegraph upozorňuje, že britské tajné služby pomáhají Ukrajincům odhalit ruské špiony, kteří se snaží zničit západní vojenskou pomoc určenou bránící se Ukrajině. Informoval o tom úřadující zástupce šéfa kyjevské vojenské rozvědky generálmajor Vadym Skibitskyj. Server také upozornil, že Spojené státy sice poskytují Ukrajině moderní raketové systémy HIMARS, ale údajně si vyhrazují právo zakázat využití těchto systému proti cílům, které Američané považují za příliš citlivé.

Raketomety dodali. Ale cíle stále kontrolují. Rozvědčík z Ukrajiny řekl, jak je mají USA pod palcem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
Generálmajor Skibitskyj oznámil, že Rusko rozprostřelo na Ukrajině síť špehů s jejichž pomocí vyhledává dodávky západních zbraní určené Ukrajině a usiluje o jejich zničení. Britové Ukrajincům pomáhají tuto špionážní síť rozbít. Zdůraznil, že bez pomoci západních partnerů by se ukrajinským tajným službám nedařilo tuto špionážní síť narušovat.

„Pokud jde o vojenské zpravodajství, Británie a USA poskytly téměř vše, od informací až po vybavení,“ prohlásil Skibitskyj s tím, že pokud jde o informace, jsou to informace velmi cenné a předané velmi rychle.

Ruští špioni se prý snaží monitorovat pohyb západních zbraní proudících letecky do Polska a odtud po zemi na Ukrajinu a dohledat je až k jejich konečnému místu uskladnění na Ukrajině. Poté předají informace ruskému velení a to rozhodne o zničení těchto skladů např. raketami kalibr odpalovanými z ponorek v Černém moři.

Ukrajina a Spojené státy však tvrdí, že v poslední době nebyl zničen ani jeden raketový systém HIMARS, který je Ruské federaci trnem v oku.

Naznačil také, že mezi zpravodajskými úředníky obou zemí probíhají před odpálením raket konzultace na takové úrovni, která by Washingtonu umožnila zastavit případné útoky, pokud by se mu zamýšlený cíl nelíbil.

Skibitskyj také naznačil, že vzhledem k tomu, že v předchozích letech hodně Rusů pracovalo na Ukrajině a hodně Ukrajinců přímo v Moskvě, mezi oběma národy existuje složitá síť kontaktů, z které se Ukrajinci např. dozvěděli, že původně měl být ruský vpád na Ukrajinu zahájen už 15. února, ale nakonec byl start agrese odsunut až na 24. února, aby se datum krylo s operací pro obsazení Krymu z roku 2014.

Ze stejných zdrojů se prý Ukrajinci i dnes dozvídají, že navzdory nedostatečným výkonům ruské armády se strategické cíle Kremlu nemění a ruské plány s Ukrajinou zůstávají stále stejné.

„Hlavní strategický cíl zůstává stejný - úplné zničení Ukrajiny jako státu,“ upozornil Skibitskyj.

Nakonec prozradil, že podle ukrajinských zdrojů v Moskvě není zdravotní stav ruského prezidenta a válečného agresora v jedné osobě Vladimira Putina příliš dobrý a na veřejnosti využívá pomoci dvojníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…