Rakušan: Vypadá to, že demonstrace proti bídě byla jen zástěrkou proruské provokace

11.03.2023 20:36

Ministr vnitra Vít Rakušan zkritizoval účastníky demonstrace na Václavském náměstí, kteří po jejím skončení chtěli strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. Policie jich 18 zadržela. Rakušan uvedl, že to dělá dojem, že celá Rajchlova „demonstrace proti bídě“ byla jen zástěrkou pro tuto proruskou provokaci.

Rakušan: Vypadá to, že demonstrace proti bídě byla jen zástěrkou proruské provokace
Foto: Facebook JUDr. Ladislav Kosán
Popisek: Česko na prvním místě zaplnilo Václavské náměstí

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48202 lidí

Na protivládní demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO) se dnes odpoledne sešlo několik tisíc lidí. Demonstrace začala ve 14:00 a trvala tři hodiny.

Několik stovek demonstrantů se po oficiálním skončení akce přesunulo před Národní muzeum v horní části Václavského náměstí, na jehož fasádě je vyvěšena ukrajinská vlajka. Demonstranti vyzývali ke stržení této vlajky, z druhé strany magistrály je podporovalo několik set dalších pokřikem "sundejte ten hadr". Později přistoupili k provolávání hesla "Čechy Čechům", které po několika minutách změnili na "českou vlajku".

Policie demonstranty u muzea vyzvala k odchodu, na místo dorazili těžkooděnci, kteří zablokovali vstup do muzea. Později dorazily policejní posily. Na schodech před muzeem došlo k několika strkanicím, dav na protější straně magistrály při nich křičel na policisty "hanba" a "mlátí naše lidi". Zhruba po hodině se demonstranti začali rozcházet.

Do muzea se podle policejní mluvčí Violety Siřišťové pokusilo dostat několik desítek lidí. "Na místě jsme omezili 18 osob pro neuposlechnutí výzvy," uvedla policie na twitteru. Dva policisté byli se zraněním převezeni do nemocnice, řekla mluvčí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil násilné projevy v závěru demonstrace za nepřípustné. "Očekávám, že organizátoři se od těchto projevů násilí distancují. Vyvolává to totiž dojem, že celá tzv. demonstrace proti bídě byla jen zástěrkou proruské provokace, a k takovým projevům rozhodně nemůžeme být tolerantní," sdělil Rakušan.

Národní muzeum policistům na Twitteru poděkovalo za zajištění bezpečnosti návštěvníků. Díky za profesionální zvládnutí vyhrocené situace před muzeem vyjádřil i ministr kultury Martin Baxa (ODS). "Právo demonstrovat si nelze plést s ohrožováním národního kulturního dědictví," napsal na sociální síti.

Mluvčí premiéra Petra Fialy Václav Smolka na dotaz novinářů uvedl, že premiér nechce komentovat požadavky, které na vládu demonstrace vznesla.

„Pan premiér je přesvědčen, že projevy, vystupující i vznášené požadavky hovoří samy za sebe, a není je potřeba nijak dále komentovat,“ oznámil mluvčí. Vít Rakušan sdělil, že požadavky týkající se zastavení pomoci Ukrajině jsou „spíš projevem mravní bídy organizátorů než čehokoliv jiného“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To se lidem nedivím.., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejáji , 12.03.2023 0:23:01
Ale vždyť ti Češi volali "Chceme českou vlajku", vždyť to tam snímala kamera, asi ta kamera, co snímala demonstraci. Já jsem zprvu nechápal, proč lidé volají, že chtějí českou vlajku a až ze zábérů jsem zjistil, že na Národním muzeu česká vlajka nevlaje, ale je tam jen ta ukrajinská. Jak je to možné? Co to máme za vládu?

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…