Rakušan a Hřib ve válce. Jde o uprchlíky z Ukrajiny

13.06.2022 21:42 | Ze sítí

Zatímco na počátku uprchlické krize v důsledku války na Ukrajině to vypadalo, že si pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a ministr vnitra Vír Rakušan (STAN) v jejím řešení celkem notují, nyní se jejich názory výrazně rozcházejí a nenechají jeden na druhém nit suchou. Hlavní příčinou jejich střetu je Centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech, které se Hřib rozhodl zavřít. Ministr ho za tento náhlý silový krok kritizuje a na svém twitterovém účtu nyní varuje kraje, aby se nenechaly vtáhnout do jeho předvolební kampaně. Proti tomu primátor použil argumenty Člověka v tísni.

Rakušan a Hřib ve válce. Jde o uprchlíky z Ukrajiny
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Zdeněk Hřib

Krizový štáb hlavního města Prahy rozhodl, že k 15. červnu uzavře centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech. Jako důvod primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl přetíženost hlavního města a chybějící systém přesunu prchajících před válkou do méně vytížených krajů, o který vládu opakovaně žádal.

Ministr vnitra a místopředseda vlády Vít Rakušan (STAN) označil takové rozhodnutí za nerozumné, připomněl, že Hřib původně sliboval, že se podobných unáhlených kroků vyvaruje. Zrušení centra pro Ukrajinu nazval Hřibovou předvolební kampaní a vzkázal mu, že uprchlickou situaci lze zvládnout i bez pražského centra.

„Zdeněk Hřib chce pražské KACPU zavřít ve středu 15. 6. ČR tuto situaci zvládne, o lidi, kteří by hledali pomoc v Praze, jsou připraveni se postarat v KACPU v dalších regionech. Věřím, že ostatní kraje se nenechají vtáhnout primátorem do jeho předvolební kampaně,“ uvedl dnes ministr Rakušan ve svém tweetu.

 

 

Pod jeho příspěvkem po chvíli pražský primátor upozornil, že pokud by takové kroky neučinil, hrozily by sociální problémy. Na pomoc si vzal graf Daniela Hůleho z Člověka v tísni a podotkl: pan Daniel Hůle z Člověka v tísni také dělá kampaň? Data hovoří jasně. Praha jako kraj přijala 1/4 všech příchozích uprchlíků a je přetížená. Dlouho jsem volal po přerozdělování do regionů, přímé koordinaci situace premiérem a navrhoval jsem řešení.“

 

 

Hřibův záměr zrušit Centrum pro ukrajinské uprchlíky kritizují i někteří hejtmani. Pokud Praha uzavře své centrum pro uprchlíky, udělá to i Pardubický kraj, řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). V kontextu toho vyzval Daniel Hůle premiéra Petra Fialu (ODS), aby zakročil: „Praha uzavřela koordinační centrum, neb mají cca o 30 000 uprchlíků navíc, Pardubický kraj chce taky zavřít, i když kraj má ještě dostatek kapacit. Tuhle hru musí premiér začít pískat, jinak se spustí lavina sobectví,“ uvedl.

Netolický úmysl Prahy přesunout uprchlíky do méně vytížených krajů kvůli přetížení města a chybějícímu systému přesunu uprchlíků považuje za nekolegiální. Podobný názor má i předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS), podle něj by bylo uzavření pražského centra pro uprchlíky jen politické gesto.

Pražský primátor slova o tom, že je nekolegiální, v nedávném pořadu Interview ČT24 odrážel: „Máme tu čtyřikrát více uprchlíků než v některých jiných krajích. Potvrdila to i datová analýza, kterou si vláda nechala zpracovat, že skutečně Praha je již přeplněna. Zatímco v jiných krajích jsou volné kapacity,“ uvedl.

„Přijde mi tedy nesmyslné registrovat uprchlíky v místech, kde se o ně neumíme a nemůžeme postarat. Je mnohem logičtější jejich přesměrování do jiných krajů. Je nutné vidět objektivní realitu. Uprchlické centrum ve Vysočanech ve středu 15. 6. zavřeme, není to žádný můj plezír. Výběr toho data, to je rozhodnutí krizového štábu hlavního města Prahy,“ sdělil pražský primátor Zdeněk Hřib, že nelze už další dny čekat, zda premiér zmíněnou koordinaci zařídí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…