Rakušan má odejít, řekli lidé v průzkumu. Podpořilo jej 27 procent

10.09.2022 21:40

Že by měl předseda STAN Vít Rakušan kvůli jmenování Petra Mlejnka šéfem civilní rozvědky (ÚZSI) odstoupit z pozice ministra vnitra, to si podle průzkumu agentury Median, vytvořeného pro Český rozhlas, myslí již i mnozí příznivci vládních stran. A celkově se pro konec Rakušana na jeho ministerském postu vyjádřila nadpoloviční většina dotázaných obyvatel ČR. Za Rakušana se v průzkumu postavilo jen 27 % z nich.

Rakušan má odejít, řekli lidé v průzkumu. Podpořilo jej 27 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Že by měl Rakušan skončit na ministerstvu vnitra, již dříve mínila opozice a Rakušanův konec požadoval i expremiér a šéf nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. „Rakušan musí odstoupit. Trváme na tom,“ uvedl před hlasováním o nedůvěře vládě, které kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ustál.

Opozice upozorňovala na množství skandálů spojených s Rakušanovým hnutím STAN, z nichž největší byla kauza Dozimetr týkající se organizovaného zločinu kolem pražského dopravního podniku, do níž měl být zapojen i někdejší šéf pražského STANu Petr Hlubuček.

S obviněným lobbistou Michalem Redlem, jenž měl celou skupinu obviněných vést, se měl stýkat i Petr Mlejnek – ale Rakušan ho i přes tento fakt jmenoval hlavou civilní rozvědky, což způsobilo značnou nelibost u opozice i u vládních Pirátů, kteří až do Mlejnkova odchodu požadovali jeho odvolání. Rakušan si však za jmenováním Mlejnka stál.

Po tomto dění se nyní ukázalo, že by si konec Rakušana přála nejen opozice, ale i většina dotázaných obyvatel ČR.

Pro konec Rakušana na postu ministra vnitra kvůli jeho jmenování Petra Mlejnka šéfem civilní rozvědky se v průzkumu Medianu pro Český rozhlas vyjádřilo 56 % lidí.

Že by měl šéf STAN ministrem vnitra zůstat, si myslí jen 27 % lidí. Zbylých 17 % lidí uvedlo, že netuší, jak odpovědět.

Podle ředitele Medianu Přemysla Čecha nejsou v pohledu na konec Rakušana lidé vyhranění, což má dokazovat i množství těch, kteří nevědí, jak odpovědět.

Pro změnu na postu ministra vnitra sice volají zejména voliči opozičních hnutí a také stran, které se nedostaly do sněmovny – ale konec Rakušana by prý dle průzkumu Medianu uvítalo až 31 % dotázaných voličů koalice SPOLU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…