Rakušan na oslavě: Ukrajina nikdy nebyla blíž skutečné nezávislosti

29.08.2023 13:14 | Monitoring

Ukrajinci si letos připomněli své 32. výročí Dne nezávislosti. Připomínali si ho ve dnech, kdy přesně před rokem a půl napadla Ukrajinu ruská invazní vojska. Český ministr vnitra Vít Rakušan děkuje za pozvání na akci a předává Ukrajině vzkaz.

Rakušan na oslavě: Ukrajina nikdy nebyla blíž skutečné nezávislosti
Foto: archiv Naše Média a.s.
Popisek: Vít Rakušan na tiskové konferenci k násilí Ukrajinců

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Ukrajina 24. srpna slavila den, kdy se roku 1991 stala nezávislým státem. Ukrajinci, kteří žijí v České republice, letos oslavili tento svátek na pražském výstavišti.

Zároveň byla Ukrajina přesně rok a půl od tohoto dne napadena ruskými invazními vojsky.

Ministr vnitra Vít Rakušan, který na této akci nechyběl, na sociální síti X děkuje za pozvání a předává vzkaz Ukrajině. „Navzdory hrůzám, které teď Ukrajina zažívá, nebyla skutečné nezávislosti nikdy blíž, a celému světu ukazuje, jak vysoká je cena nezávislosti a svobody. Sláva Ukrajině i všem českým občanům, kteří se do pomoci napadené zemi zapojují,“ vzkazuje Rakušan.   

Ukrajina také při oslavách vyjádřila speciální poděkování České republice za velkou pomoc a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovořil o důležitosti každého člověka. 

„Věřím ve společné poražení agrese. A ,společně‘ znamená, že se nesmíme nechat rozdělit těmi, kdo se o to snaží. Třeba umělým vytvářením sporů mezi Ukrajinci a českou společností, vyvoláváním strachu,“ oznamuje dále Rakušan na X (dříve twitteru). „Ukrajince jsem sice požádal, aby pro tenhle strach části české veřejnosti měli pochopení. To ale neznamená, že my budeme mít pochopení pro projevy netolerance a násilí, které takové rozdmýchávání strachu a nenávisti vyvolává,“ dodává ještě ministr.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je ale blbec., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesizok , 29.08.2023 13:46:19

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…