Rakušan „sejmul“ Babiše, pak Trumpa. A veřejnost zasáhla: K největší hyeně Jurečkovi nic?!

11.01.2024 19:46 | Monitoring

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se opřel do expremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který kritizoval vládu, že se snaží rozvrátit celý náš volební systém zavedením korespondenční volby. A také zmínku, že právě korespondenční volba byla příčinou útoku na Kapitol Spojených států. Rakušan upozornil, že za tento útok může Donald Trump svým chováním, a hájil zavedení korespondenční volby. Od lidí na sociální síti ale dostal pořádnou sodu a kritika Trumpa se rázem obrátila proti němu.

Rakušan „sejmul“ Babiše, pak Trumpa. A veřejnost zasáhla: K největší hyeně Jurečkovi nic?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Česka Vít Rakušan

„Ale zpět k Američanům. Pamatujete jejich poslední prezidentské volby? Kdy část Američanů odmítla uznat výsledky a celé to skončilo útokem na Kapitol? Důvodem byly korespondenční hlasy, tedy hlasy posílané poštou. Existovalo totiž podezření, že s nimi bylo manipulováno,“ toto jsou slova expremiéra Andreje Babiše (ANO), na která reaguje na sociální síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Slova Andreje Babiše zazněla v komentáři pro server iDnes.cz.

„Důvodem útoku na Kapitol po prezidentských volbách v USA nebyla korespondenční volba, jak tvrdí Andrej Babiš, ale bezprecedentně nezodpovědné chování kandidáta, který v nich prohrál. To ‚rozvrací systém‘, ne korespondenční volba. Bezprecedentně nezodpovědné chování svým lhaním bohužel předvádí i náš kandidát, který nevyhrál,“ napsal na svůj účet X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministr se pak zapojil i do diskuse. Odpověděl například na otázku: „Proč mají mít možnost volit lidi, kteří tady nežijí ani neodvádí daně? Proč chcete euro, korespondenční volby, zbrojení, i když většina lidí si to nepřeje?“ ptala se jedna uživatelka.

„Ano, mám. Volební právo není podmíněno placením daní z příjmu, to byste ho musel odebrat i důchodcům, nezaměstnaným a nízkopříjmovým lidem, a není vázáno ani na místo pobytu, ale na občanství,“ odvětil Rakušan.

 

Další zajímalo, proč nebudou moci volit korespondenční volbou, když budou v zahraničí pouze na dovolené. Ministr vnitra uvedl, že kdyby to záleželo pouze na něm, zavedl by volbu elektronickou, třeba prostřednictvím datovky. „Stejně to jednou přijde. Jenže pro tohle, stejně jako pro koresp. volbu pro ‚turisty‘, nemáme podporu ani v celé koalici,“ doplnil.

 

 

Jiní diskutéři byli názoru, že korespondenční volba je podvod na voličích. „Důkazů o podvodech bylo dost. Stačí se podívat na net,“ uvedl Ludvík Filip.

Rakušan vyvracel, že žádné takové důkazy nenašel. „Dáte sem nějaké? Aby to nevypadalo, že jen tak kecáte,“ ohradil se ministr vnitra.

 

 

„Je třeba počítat s tím, že i u nás by se našli politici, kteří by svůj případný neúspěch svedli na korespondenční volbu. Proto by bylo lepší ji vůbec nezavádět a nezavdat příčinu k takovým spekulacím,“ upozornil František Koudelka.

Nelíbil se ani Rakušanův názor, že za útokem na Kapitol stojí chování Trumpa. „Proč ten mainstreamový narativ, že za to mohl Trump? Jo protože západní demokracie a snaha ohýbat fakta, jen aby vyhrávali ty správní,“ oponoval Rakušanovi přispavětel do diskuse Daniel Štěpánek.

Jiní vládou schválený návrh na zavedení korespondenční voby označili za paskvil. „Máte sice pravdu, ale vzhledem k tomu, že ten váš návrh je paskvil a má s korespondenční volbou, která by skutečně umožnila lidem v zahraničí normálně volit, pramálo společného, tak je tahle debata bezpředmětná. Andrejko klasicky lže a plácá nesmysly a vy hájíte něco, co nebude existovat,“ zněl další kritický komentář.

Stejně jako Rakušan vyčetl Trumpovi jeho chování, i jemu samotnému bylo vyčteno nezodpovědné chování v rámci skandálu ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který na svém resortu pořádal večírek v době, kdy se na filozofické fakultě v Praze zabíjelo. „Bezprecedentní nezodpovědný chování je i chování ministra vnitra, tedy Vás, že nejste schopný se vyjádřit k největší hyeně této vlády M. Jurečkovi, který chlastal v době vražd na FF, je to naprosto skandální, že to neodsoudíte, být to kdokoliv jiný mimo vládu, už byste je zavíral,“ rozčílil se další uživatel na plaformě X.

„V USA bylo zmanipulováno 20 % hlasů. A o útoku na Kapitol se dozvíme pravdu, až ti, co zfalšovali ty volby, tam nebudou,“ napsal Mirek Trojan.

A objevil se také názor, že Rakušan má strach, že USA přestanou být duhově progresivní a lidé se naučí bojovat za svá práva a svobodu bez cenzury.

Opoziční hnutí ANO předloží návrh ústavního zákona o referendu ke korespondenční volbě pro Čechy žijící v zahraničí. Korespondenční volbu ze zahraničí by podle návrhu vlády mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do Sněmovny v roce 2025. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…