Rána Klusovi? Má srandu z toho, co vymete peněženku

21.09.2021 12:25 | Ze sítí

Zpěvák a skladatel Tomáš Klus se opět angažuje v tématu ekologie. Tentokrát propaguje solární energii a Solární asociaci, která zve na exkurzi na farmu napájenou solárními panely. Ve videu se Klus trefuje do toho, jak to, že chytří lidé stále „dělají díry do země“ a spoléhají na vyčerpatelné zdroje. Pochlubil se, že „jako sluníčkář dává na solár“. Ovšem soláry a další obnovitelné zdroje energie se mohou v budoucnu dost prodražit. Už teď ministr obchodu a průmyslu Havlíček uvažuje o dotacích pro chudší domácnosti. A dle ekonoma Kovandy bude s placením účtů mít problém 3,5 milionu Čechů. Kvůli Green Dealu.

Rána Klusovi? Má srandu z toho, co vymete peněženku
Foto: Repro Facebook
Popisek: Umělec Tomáš Klus "dává na solár"

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Od svého posledního ekologického videa s pohádkou o princezně PETce se Tomáš Klus oholil a přesedlal na téma obnovitelných zdrojů. „Nač dělat díry do světa? Energie je všude kolem a Slunce je silnější než Golem!“ uvedl své nové video.

„Dobrý den, přátelé, jmenuju se Tomáš Klus a jsem sluníčkář. A jako sluníčkář dávám na solár,“ zaujal Klus bojový postoj. „Ne jako fyzicky, ale technicky rozhodně,“ doplnil hned. „Protože mi pořád není jasné, jak je možné, že my, jako lidstvo, jako chytré lidstvo, neustále sázíme na vyčerpatelné zdroje. Přitom je tolik nevyčerpatelné energie okolo nás,“ apeloval umělec.

„Pakliže se zajímáte o to, jak můžeme prospět našemu světu, aby se tady žilo světleji, tak přijďte společně se mnou 20.-26. září podívat, jak se taková energie získává a jak se uchovává,“ řekl Klus a zájemce poslal na stránky Solární asociace. „Já se na vás moc těším, sluníčka moje,“ dodal.

Klus propaguje exkurzi na farmu Pěnčín, která se zásobuje elektřinou ze solárních panelů. Exkurze proběhne 23. a 24. září. „Provozem účastníky provede majitel farmy, Josef Pulíček, který se Solární asociací dlouhodobě spolupracuje a stal se i jednou z tváří naší kampaně proti snížení sazby IRR (vnitřní výnosové procento – pozn. red.) v novele zákona o podporovaných zdrojích energie,“ píše se na stránkách Solární asociace. Návštěvníci uvidí dvě fotovoltaické elektrárny o výkonu 200 kWp instalované na střechách bývalého velkokapacitního teletníku. První z nich v režimu zeleného bonusu částečně zásobuje energií farmu a sýrárnu, která se nachází v areálu, druhá pak dodává energii přímo do sítě.

Klus se zaťatými pěstmi uvedl, že „dává na solár“. V tom ovšem není sám. Na solár dává každý, kdo v Česku kupuje elektřinu. Jak uvádí společnost ČEZ, cena elektřiny pro domácnosti se skládá z několika složek, mezi nimi je i cena na podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů. „V souvislosti se vstupem do EU se Česká republika zavázala tento typ výroby podporovat s ohledem na jeho ekologický přínos. Výrobní náklady u těchto zdrojů jsou ale vyšší, proto jsou pokrývány z tohoto poplatku,“ uvádí ČEZ. Kromě toho si dodavatel energie účtuje i ekologickou spotřební daň z elektřiny, která vyplývá ze závazků ČR vůči EU.

Rovněž Klusův argument o dírách do světa a vyčerpatelných zdrojích je úsměvný vzhledem k tomu, že suroviny pro výrobu solárních panelů se nenacházejí nikde jinde než v zemi. Je jich také omezené množství a panely mají svou životnost, která není nekonečná.

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Navíc, jak informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, dotace na takzvané podporované zdroje energie ze státního rozpočtu má příští rok činit 27 miliard korun. Energetický regulační úřad (ERÚ) v červnu upozornil na to, že pokud by stát omezil financování podpor ze státního rozpočtu nebo by nenašel dodatečné zdroje pro krytí jejich případného nárůstu, rozdíl by museli uhradit spotřebitelé, konkrétně firmy a podniky na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí.

Jak píše ČTK, celkové náklady na podporované zdroje energie v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun, loni jim bylo vyplaceno 45,4 miliardy korun. Část kryje státní rozpočet, zbytek dotují zákazníci. Úsporu by měla přinést novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou Sněmovna nedávno schválila přehlasováním senátního veta.

Dotovat by se dle Havlíčka ovšem mohly i domácnosti s nižšími příjmy. „V tuto chvíli jsem v kontaktu s některými evropskými zeměmi, které se vydaly touto cestou. Hledáme optimální model. Pro domácnosti hledáme vhodnou formu dotace. Během několika dnů bude koncept připraven a představen,“ řekl Havlíček na tiskové konferenci.

ČR není jediná, kdo uvažuje o kompenzacích. Francie dle ČTK plánuje domácnostem rozdat 580 milionů eur a podpůrná opatření prý chystají také Španělsko a Řecko. Británie pro změnu uvažuje o podpoře malých dodavatelů energií, protože pro ty je dříve sjednaná cena za dodávky elektřiny likvidační vzhledem k nárůstu ceny plynu.

Analytici odhadují, že ceny energií pro české domácnosti porostou v následujících měsících nejen u elektřiny a plynu, ale například také u uhlí. U elektřiny a plynu očekávají nejpozději na podzim kvůli vysokým velkoobchodním cenám růst cen u nezafixovaných produktů řádově až o 20 procent, což může znamenat, že lidé si připlatí až tisíce korun.

A pak je tu samozřejmě evropský Green Deal. „Podle Evropské komise bude mít v důsledku Green Dealu problémy s placením účtů za energie až 3,5 milionů Čechů,“ uvádí ekonom Lukáš Kovanda a dotace pro domácnosti, aby si mohly dovolit elektřinu, komentuje slovy: „Tenhle socialismus nemá chybu.“

Na závěr dodejme, že zvýšení cen pohonných hmot vyvolalo mohutné protesty tzv. Žlutých vest ve Francii. Na rozdíl od pohonných hmot ovšem elektřinu spotřebovávají v podstatě všichni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…