Ransdorf byl na Ukrajině sledovat volby, toto o nich sepsal. Místní oligarchové si je prý dobře ošetřili...

08.11.2015 21:57

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf se obsáhle vyjádřil k Ukrajině poté, co ji nedávno znovu navštívil jako pozorovatel regionálních voleb. Stalo se tak přes odpor vlády v Kyjevě. Europoslanec má za to, že je zřejmě nepohodlným pozorovatelem dění, neboť mluví výborně rusky, domluví se ukrajinsky a zná poměry v zemi. To, co viděl, se prý ani trochu nedá srovnávat s demokracií.

Ransdorf byl na Ukrajině sledovat volby, toto o nich sepsal. Místní oligarchové si je prý dobře ošetřili...
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Když přiletěl na Ukrajinu, dozvěděl se, že dochází k nakupování hlasů ze strany oligarchy Igora Kolomojského a jeho uskupení UKROP. Volební systém je prý velmi složitý a volební účast dost nízká. Ačkoli měla podle odhadů překročit sedmdesát procent, nakonec dosáhla jen 47 procent. Aby toho nebylo málo, ve volbách nesměli kandidovat komunisté.

„Komunisté ve volbách kandidovat nesměli (5. listopadu se s nimi konal soud). Kyjevský režim zakázal symbol srpu a kladiva, aniž zaregistroval, že v Evropské unii, kam by se tak rád vecpal, mají srp a kladivo ve znaku dva státy – Rakousko (už od roku 1918) a Kypr,“ poznamenal český komunista.

Celé vyjádření europoslance Ransdorfa najdete zde

Přes složitost sytému ale členové komisí pracovali s velkým nasazením a podle Ransdorfa si zaslouží ocenění. Totéž už nelze říci o politicích, kteří vydali na volební kampaň v součtu asi 82 milionů dolarů. „Zeptal jsem se předsedy ústřední volební komise Ochendovského, odkud je vzali, a on mi s výmluvnou grimasou uvedl příklad: jeden kandidát na post kyjevského primátora vynaložil na svou kampaň pět milionů dolarů. V případě vítězství by měl ‚astronomický‘ plat 200–300 eur. Je nabíledni, že jeho motivací pro získání primátorského křesla nebyly ani plat, ani práce pro veřejnost,“ pokračoval politik.

A navíc v regionech, kde bylo velmi pravděpodobné, že by vyhráli proruští politici, se volby nekonaly. Týkalo se to povstaleckých oblastí, které dlouhé měsíce válčí s vládou v Kyjevě.

V klíčových městech pak volby vyhráli oligarchové, kteří si zemi prakticky rozebrali. Blok ukrajinského prezidenta Petra Porošenka získal 18 % hlasů, což podle Ransdorfa není nijak oslnivý výsledek, takže bude muset dojít k politickým obchodům s Opozičním blokem. Z těchto dohod podle europoslance vzejdou příšery.

Sečteno a podtrženo, na Ukrajině se polde Miloslava Ransdorfa vlastně nic nezměnilo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …