Ransdorf o komunismu dneška. Pravicovým čtenářům se může zvednout žaludek

07.07.2015 14:41

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf odpověděl na svém profilu ParlamentníchListů.cz na dotazy čtenářů. Jeden se týkal marxistické filozofie, druhý referenda v Řecku.

Ransdorf o komunismu dneška. Pravicovým čtenářům se může zvednout žaludek
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Čtenář vystupující pod přezdívkou PepaVlk položil Ransdorfovi následující dotaz: „Znovu jsem našel knihu R. Gaudyho: Marxistická filosofie XX. století. Pokračuje ještě rozvoj této vědy a kde je možné sehnat tato díla?“

A Ransdorf odpověděl: „Dnes je ve světě opět konjunktura zájmu o marxismus. 90. léta byla ve znamení útlumu, ale výrazný impuls k oživení přinesly globalizace a ekonomická krize. V roce 1998 se v Paříži konal mezinárodní kongres věnovaný 150. výročí Komunistického manifestu a tam se poprvé sešla celá levicová ‚ekumena‘, komunisté, socialisté, sociální demokraté, křesťanští socialisté, ekologičtí socialisté atd. Sborníky zahrnující většinu příspěvků obsáhly 14 svazků. Byl jsem jediným českým účastníkem mezi 2000 přítomnými a mohu potvrdit, že tamní atmosféra byla naprosto svobodná a otevřená,“ popisoval ve své odpovědi Ransdorf. A zároveň doporučil publikace Dictionnaire du marxisme contemporain, Dictionary of Marxist Thought, rusky Kagarlického knihu Marksizm, cenné myšlenky prý lze najít i v knize Terryho Eagletona Why Marx Was Right.

A neopomněl ani na své knihy: „Hodně se můžete dočíst v mých dvou dílech Nového čtení Marxe, k dostání v mé poslanecké kanceláři i v prodejně Futury (Politických vězňů 9, Praha 1). Pro zájemce jsem také připravil sérii 14 přednášek o marxismu a jeho vlivu v jednotlivých vědních oborech, kterou v současnosti připravuji k vydání.“

Celou odpověď si můžete přečíst ZDE.

Čtenářka Jitka Žídková se Miloslava Ransdorfa zeptala na otázku řeckého referenda. „Myslíte, že EU teď dostojí svým prohlášením a skutečně Řecko z eurozóny vyloučí, nebo teď začnou nějaká nová jednání? A pokud ano, myslíte, že povedou k něčemu pozitivnímu?“ zeptala se.

„Myslím si, že to bude začátek nových jednání a MMF už naznačil ochotu zmírnit podmínky pro Řecko. Musí se hledat kompromis a určitě se najde. Janis Varufakis odstoupil ze své funkce ministra financí, aby dohodě nepřekážel,“ uvedl Ransdorf. 

„Dlouhodobé řešení musí být spojeno se změnou struktury národního hospodářství. Ilona Švihlíková zmiňuje odpuštění německých reparací a má pravdu, ostatně reparace znamenaly živnou půdu pro nacisty. Ale je tu jeden rozdíl: Německo nežilo z turistického ruchu a oliv. Německo mělo a má průmysl. Jestliže Thatcherová (idol Václava Klause) Velkou Británii zbavovala průmyslu, Němci to prozíravě neudělali a jejich dnešní stabilita je založena na silné pozici průmyslu,“ uzavřel odpověď.

Celou odpověď si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…