Ransdorf znovu o Ukrajině: Svůj zdroj neprozradím, zítra by nemusel žít. Ale řeknu vám...

20.02.2015 17:45

Europoslanec Miloslav Ransdorf znovu promluvil o situaci na Ukrajině. Popsal, kam se poděli vojáci ze zemí NATO obklíčení u Debalceve a proč není ani v zájmu separatistů na ně příliš upozorňovat. Řekl také, kdo je největším nepřítelem ukrajinské armády a co by tato země potřebovala nejvíc. Následně odmítl myšlenku, že vystupuje příliš protirusky, ale Rusové podle něj informují o Ukrajině nejobjektivněji.

Ransdorf znovu o Ukrajině: Svůj zdroj neprozradím, zítra by nemusel žít. Ale řeknu vám...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Hostem pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf. Nikoli poprvé rozebíral situaci na Ukrajině. "Ukrajina je nepochybně důležitější než Rwanda,“ poznamenal hned na úvod politik s tím, že jak ve Rwandě, tak na Ukrajině se objevují tzv. kontraktoři, kteří pocházejí ze zemí NATO a za peníze válčí na určených místech.

Zdroj neprozradím, zítra by nemusel být naživu

Část těchto vojáků z kapsy u Debalceve byla stažena ještě před ukončením operace. Vojáci opouštěli místo prý i v civilu. V zájmu povstalců ale podle Ransdorfa je, aby na tyto vojáky nepoukazovali, protože nechtějí, aby relativně umírněného prezidenta Petro Porošenka nenahradil někdo mnohem radikálnější, jako třeba současný premiér Arsenij Jaceňuk.

"Ale odkud berete tyto informace,“ ptala se moderátorka. "Paní redaktorko, já mám takové zkušenosti, že by ty zdroje nemusely být zítra naživu, kdybych je dnes odhalil. Můj zdroj je vysoce postavený,“ podotkl host pořadu s tím, že jde o muže z vedení separatistů. Na základě informací z tohoto zdroje může prý říci, že v nejvyšší možné míře lže ukrajinská televize, pak následuje česká a zdaleka nejobjektivnější je prý televize ruská, byť jeho osobně to poměrně překvapuje.

"Já ale nezastávám názory blízké Kremlu, já stojím na straně obyčejných lidí." A to je prý i důvod, proč je proti současné vládě v Kyjevě, která údajně ožebračila své občany. Ruská ekonomika na tom prý také není právě nejlépe, ale rozhodně to není tak zlé jako na Ukrajině. Na Ukrajině dnes lidé podle Ransdorfa musí vystačit se sto eury na měsíc, ani ne.

Zbraněmi haraší Amerika, která Ukrajině nepošle ani dolar, tvrdí Ransdorf

"Já si myslím, že není namístě harašit zbraněmi, jak chce Miroslav Kalousek (TOP 09), spíš je třeba situaci zklidnit a zemi pomoci. Jinak země zkrachuje a kdo to bude platit? Amerika to nebude, ta tam ty nepokoje rozdmýchala, ale dnes nepošle ani dolar,“ prohlásil. Rusové přišli na Krym právě proto, aby ho nezískaly Spojené státy.

"Já se pokládám za člověka, který se nenechá nikým zblbnout a vždy se řídím svým kritickým rozumem. Já jsem na Ukrajině od srpna každý týden a mluvil jsem s kdekým tam - s Porošenkem, Jaceňukem, Turčynovem. A docela mě děsí, jak malá hrstka bohatých lidí může prosadit svou,“ podivoval se komunistický europoslanec. Varoval také před špatným stavem ukrajinské armády. "Největším nebezpečím pro ukrajinskou armádu je ukrajinská armáda sama,“ zaznělo také z úst hosta.

Ve druhé polovině pořadu odkázal na průzkum z Německa, který ukazuje, že se lidem konflikt s Ruskem nelíbí, protože do nedávné doby byla obchodní výměna mezi Ruskem a Německem poměrně vysoká a tamní občané vědí, že spolupráce s Ruskem je pro jejich vlast ekonomicky důležitá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…