Rasistické nadávky, pak přiletěla rána. A pak spousta dalších. Svědectví našeho reportéra, zmláceného na akci Vandasovců

18.08.2018 14:58

REPORTÁŽ V Dubí na Teplicku to v sobotu odpoledne vřelo. Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase na severu Čech svolala protest v reakci na útok, ke kterému došlo na zdejším koupališti. Předseda Vandas hřímal proti „nenažrancům“, proti nepřizpůsobivým i proti uprchlíkům a neziskovým organizacím. Slovo dostal i předseda Ľudové strany Naše Slovensko Marian Kotleba, podle kterého prý čeští politici nehájí své občany. Během demonstrace byl brutálně napaden fotograf serveru ParlamentníListy.cz.

Rasistické nadávky, pak přiletěla rána. A pak spousta dalších. Svědectví našeho reportéra, zmláceného na akci Vandasovců
Foto: Repro Facebook/ JV Press
Popisek: Momentka z koupaliště v Dubí krátce po útoku

Před pár dny došlo na koupališti v Dubí na Teplicku k potyčce mezi Romy a Neromy. Při této potyčce tekla krev. Dělnická strana sociální spravedlnosti v souvislosti s tímto konfliktem svolala na sobotu odpoledne do Dubí před městský úřad demonstraci. Vedení města sice akci na tomto místě původně zakázalo, ale DSSS se i tak rozhodla zůstat poblíž úřadu. Starosta Dubí Petr Pípal se totiž na poslední chvíli dohodl s Tomášem Vandasem, že se demonstrace může odehrát před úřadem. Napsal o tom Teplický deník.

Obyvatelé Dubí tak mohli být v sobotu před jednou hodinou odpoledne svědky zvláštních scén. Okolo úřadu postávali svatební hosté, kteří přihlíželi, jak se jejich kamarádi a kamarádky na úřadě žení či vdávají. A kousek dál postávají hloučky stoupenců Dělnické strany sociální spravedlnosti a příznivců Ľudové strany Naše Slovensko Marian Kotleby, kteří se nemohli dočkat, až vypukne protestní akce. Marian Kotleba byl pozván na demonstraci DSSS jako host.

Anketa

Doporučili byste svému synovi či vnukovi jít sloužit jako voják z povolání, kdyby o to projevil zájem?

12%
88%
hlasovalo: 5683 lidí

Deset minut před jednou postávalo v Dubí asi 200 demonstrantů. Proč přišli? DSSS tvrdí, že odpovědní politici a média k incidentu na koupališti mlčí, ale ona mlčet nehodlá. „Jsme přesvědčeni, že nemůžeme mlčet a přehlížet toto násilí, jako tak činí odpovědní politici a média. Situace je opravdu vážná a takových útoků a rasistických incidentů vůči většinové společnosti přibývá, ale nemluví se o nich,“ stojí v prohlášení uveřejněném na internetových stránkách partaje.   

Přibližně ve čtvrt na dvě se Vandas chopil slova a ihned Kotlebu přivítal. „Je mou milou povinností přivítat mezi námi delegaci Ľudové strany Naše Slovensko vedené Marianem Kotlebou, kandidátem na prezidenta Slovenské republiky,“ hřímal Vandas.

Po chvilce však přešel k hlavnímu tématu akce svolané údajně k obraně před rasismem. „Naprosto odporný brutální zločin, který se samozřejmě dostal do médií, což se samozřejmě nelíbí místním politikům...“ V tu chvíli však jeho projev přerušily potyčky mezi demonstranty. „Nenechte se vyprovokovat,“ žádal Vandas. Z davu se v tu chvíli ozývalo „Antifa hanba!“, v narážce na krajně levicovou organizaci Antifa, která se čas od času dostává do potyček s pravicovými radikály.

Vandas poté naskočil na původní kolej a sdělil lidem, že incident z Dubí nebyl jediný. Prý se jich děje víc. Jenže zatímco Vandas mluvil, fotograf serveru ParlamentníListy.cz byl napaden a před úřadem města tekla krev. Někteří z demonstrantů se tedy zjevně nehodlali chovat mírně.

Fotograf a reportér Vít Hassan byl na akci do Dubí vyslán ParlamentnímiListy.cz a vybaven standardním označením žurnalistů (včetně žluté vesty „Press“). Jedná se o zkušeného reportážního fotografa, který na akci tohoto typu nevystupuje poprvé a je si vědom jejích specifik.

Podle jeho svědectví incident začal ještě před zahájením akce před jednou z místních restaurací, kde se účastníci akce setkávali s novináři, kteří přijeli akci zpravodajsky pokrývat. I díky tomu se fotografie z celého incidentu objevily v řadě médií.

Náš reportér byl nejprve verbálně napaden osobami, které působily dojmem, že jsou účastníky ohlášené demonstrace a patří k sympatizantům DSSS.

Jak reportér ParlamentníchListů.cz zdůrazňuje, začátkem konfliktu byly útoky na jeho osobu, namířené proti jeho vzhledu. Tyto útoky začaly už v restauraci. Poznámky směřovaly i ke žluté vestě, kterou byl jako zástupce tisku označen. „Cikáne, vem si krumpáč a běž kopat,“ vyslechl si mimo jiné. Další osoby zpochybňovaly jeho novinářskou akreditaci, kterou náš reportér doložil. Do dění se zapojil i Petr Günther, člen republikového sněmu Dělnické strany sociální spravedlnosti, který měl verbálně napadat i další přítomné novináře.

Reportér sám neměl zájem v konfliktu pokračovat, z druhé strany ale vše eskalovalo. Přesto se náš reportér stále snažil vše urovnat. „Byl jsem slušný, neřekl jsem jim jediné sprosté slovo,“ sdělil reportér do redakce.

Vše nakonec vyústilo ve fyzické napadení Víta Hassana od dvojice osob. Jak nám sdělil, policie v tu chvíli poblíž nebyla, ale po chvíli, kterou odhadl přibližně na minutu, útočníky zpacifikoval antikonfliktní tým, který na místo přijel.

Při napadení došlo ke zraněním reportéra ParlamentníchListů.cz v obličeji i na dalších částech těla, škoda vznikla i na jeho vybavení.

Osoby, které našeho reportéra napadly, údajně tvrdí, že se mu pouze snažily zabránit v tom, aby je fotografoval. Reportér však takový vývoj událostí odmítá. Z jeho strany neměla být zavdána jediná příčina ke konfliktu, natož k takto radikálnímu řešení.

„Přijde mi neuvěřitelné, že na akci, svolané na podporu člověka napadeného přesilou, dojde k úplně stejné situaci,“ uvedl fotoreportér Hassan. Ten má bohaté zkušenosti z akcí tohoto typu, včetně protestů proti Mezinárodnímu měnovému fondu v Hamburku, či v ČR z demonstrací Okamurovy Svobody a přímé demokracie. Takové chování však prý zažil poprvé.

Fotografie a další materiály z akce v Dubí přinesou ParlamentníListy.cz z pochopitelných důvodů později.

Vít Hassan poskytl vyjádření i ostatním přítomným médiím včetně České televize. Server Lidovky.cz již jeho slova přinesl.

V době, kdy napadení reportéra serveru ParlamentníListy.cz řešila policie, stál předseda DSSS na pódiu a spustil odtud kanonádu vůči údajně nepřizpůsobivé menšině. „Smějou se nám gauneři, nemakačenka a všichni ti, kteří jen čerpají sociální dávky. A také jsme dodávali, že je nám jedno, jestli je někdo černý, bílý, modrý, oranžový,“ sděloval šéf marginální strany lidem. Jde mu prý o to, aby se všichni chovali podle pravidel a snažili se začlenit do společnosti.

Ale tradičním politikům je to podle Vandase jedno. „Tito nenažranci,“ jak tradiční politiky označil Vandas, „kteří tam dnes sedí,myslí pouze na svoje kapsy, na svoje koryta. Bohužel, dnes máme stav, že je menšina zvýhodňována proti většině,“ zesiloval hlas. „Máme tady parazity, kteří nepracují 15 až 20 let a čerpají štědré sociální dávky. A my říkáme, že je to zcela nepřijatelné. Pokud nemáš zájem začlenit se do společnosti, tak nemůžeš počítat s tím, že tě stát bude živit. Tady už končí doba pro humanitu a podanou ruku,“ řval Vandas z plných plic.

Na paškál si vzal i neziskové organizace, které označil za „politické neziskovky“. Příkladem takové neziskovky je podle Vandase organizace Romea. Tu a jí podobné je údajně nutné odříznout od státních peněz a předat je raději seniorům, matkám samoživitelkám a lidem, kteří je opravdu potřebují. „Jejich cílem je rozdmýchat nenávist menšin a imigrantů vůči většinové společnosti,“ osočil Vandas neziskové organizace.

O pár minut později se na pódium postavil Marian Kotleba, který incident v Dubí označil za „brutální útok“. „Po tomhle už se nedá zavírat oči a tvářit se, že se nás to netýká. Na tomto případu z Dubí se ukazuje, že brutalita sociálních útočníků se může dotknout každého z nás,“ zaznělo z úst Mariana Kotleby. Poté se podivoval nad tím, kolik policistů demonstraci hlídá. „Já to nekritizuju, ale ptám se, kde byli všichni ti policisté, když došlo k útoku,“ pokračoval slovenský politik.

Ptal se, proč lidé platí daně, když se pak policie údajně nestará o jejich bezpečnost, Kdyby se případ z Dubí stal na Slovensku, Kotleba by prý ve slovenském parlamentu pozvedl hlas. Je prý na čase, aby i čeští parlamentní politici pozvedli hlas a starali se o bezpečí občanů. Pokud to současní politici nedělají, měli by prý do politiky vstoupit noví lidé, kteří to dělat budou. Třeba mladý muž napadený v Dubí, který ukázal, že se nebojí postavit na něčí obranu. Pokud se někdo nepostaví na obranu slušných lidí, tak Česko dopadne jako Španělsko, kde se prý byl Kotleba v létě podívat a podle svých vlastních slov zjistil, že Španělsko je ztracenou zemí.

Účastníky demonstrace Kotleba vyzval, aby pozvedli svůj hlas a dali najevo, že se jim něco nelíbí, aby si chránili svou zemi a svou kulturu. Jinak se oni nebo jejich děti prý mohou dočkat toho, že jednou budou ve vlastní zemi menšinou a budou se muset podvolit.

Když se přiblížila druhá hodina odpoledne, Kotleba se pomalu blížil k závěru své řeči. Vandas mu poděkoval za projev a oznámil lidem, že se vydá na procházku městem. Prý by si rád prohlédl koupaliště, kde došlo k incidentu. „Kdo chce jít se mnou, tak asi může,“ řekl Vandas. A demonstranti se skutečně pomalu vydali ke koupališti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…