Rasistický seriál Sanitka, stěžuje si občan na ČT. Důvod: Romští zloději bičovaní karabáčem

05.11.2013 8:23

Dokumentarista Lukáš Senft je rozčílen z prezentace romské komunity v seriálu Sanitka 2. Romové jsou zde prý vyobrazeni jako podivná, živočišná a krvelačná menšina. V textu publikovaném na serveru Romea.cz si stěžuje, že tyto lživé mediální obrazy mohou vést k vybíjení napětí, které se v Evropě stále zvyšuje, na nějaké bezbranné menšině.

Rasistický seriál Sanitka, stěžuje si občan na ČT. Důvod: Romští zloději bičovaní karabáčem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Romské demokratické strany Miroslav Tancoš

Dopis byl adresován tvůrcům seriálu a stěžoval si na osmý díl seriálu. V něm je slepá manželka bratra hlavního hrdiny okradena dvěma Romy, následně si dezorientovaná sedá do špatného autobusu a při hledání cesty domů spadne z mostu a zemře. Její manžel se vypraví do romské komunity, kde vezme spravedlnost do rukou místní vůdce zvaný „vajda“. Ten nešťastného vdovce poučí, že Romové neokrádají slepé, ovšem když odhalí pravdu, následuje sugestivní bičování viníků u ohně.

Toto vyobrazení romské komunity je podle dokumentaristy zcela lživé. Pozastavuje se nad tím, že lupiči nosí značkové oblečení, že o všem rozhoduje jakýsi místní vůdce, spravedlnosti se téměř nelze dovolat, a pokud ano, je realizována krvavou cestou bičování karabáčem. Především se mu však nelíbí vyobrazování Romů jako zlodějů.

Celý otevřený dopis si přečtěte ZDE.

„Především mi jde o to, že umělci (zejména ti, kteří jsou zaštítěni veřejnoprávní ČT) by se měli snažit ukazovat realistický pohled na současná témata. V tomto případě by tedy měli spíše narušovat a problematizovat zavedené předsudky,“ uvedl autor dopisu pro server Týden.cz. Takoví umělci podle něj nesmějí „vytvářet tíhnutí k ostrakizaci Romů“. Obzvlášť v současné době, kdy jsou prý cejchováni jako parazité.

Režisér Filip Renč se však ohradil: „Rasistické to není, protože pak ukazujeme, že romská komunita si problémy řeší mezi sebou.“ Podle tvůrců jsou prý naopak Romové charakterní, neboť ty, kteří poruší pravidla, vajda potrestá. Rozhodně podle něj není pravda, že žádný Rom nikdy nekradl. „Kradou všichni, černí i bílí. My jsme to jenom chtěli pravdivě natočit,“ uzavřel Renč. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …